Zázvorky bez amonia

80
- reklama -

Suroviny

140 g pískového cukru
250 g hladké mouky
1 vejce
trochu mléka
vrchovatá lžička mletého zázvoru
nastrouhaná citronová kůra z poloviny citronu
vrchovatá lžička prášku do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, zázvor a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Ve směsi uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce, přidáme trochu mléka a zaděláme husté těsto. Přendáme je na vál a rukama vypracujeme.

  2. Na pomoučněném vále pak těsto rozválíme na 3 mm plát a z něj vykrajujeme tvary zázvorek.

  3. Pečeme asi 8–10 minut v troubě vyhřáté na 180–190°C. Dáváme přitom pozor na okraje, abychom cukroví nepřipálili.

  4. Vychladlé zázvorky potíráme cukrovou polevou (voda svařená a vymíchaná s cukrem) a můžeme posypat obarveným cukrem, nebo ozdobit čokoládou. Zázvorky musíme nechat nejméně čtrnáct dní rozležet v chladnu.

Poznámka od kuchařky

Nejen hotové zázvorky potřebují svůj čas na dozrání. Také při jejich přípravě je lepší nespěchat. Než je dáte do trouby, nechte je chvíli zdřímnout na plechu.

Použila jsem jednou i čerstvý nastrouhaný zázvor a bylo to také výborné.