
Suroviny
- 140 g pískového cukru
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- trochu mléka
- vrchovatá lžička mletého zázvoru
- nastrouhaná citronová kůra z poloviny citronu
- vrchovatá lžička prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
-
Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, zázvor a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Ve směsi uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce, přidáme trochu mléka a zaděláme husté těsto. Přendáme je na vál a rukama vypracujeme.
-
Na pomoučněném vále pak těsto rozválíme na 3 mm plát a z něj vykrajujeme tvary zázvorek.
-
Pečeme asi 8–10 minut v troubě vyhřáté na 180–190°C. Dáváme přitom pozor na okraje, abychom cukroví nepřipálili.
-
Vychladlé zázvorky potíráme cukrovou polevou (voda svařená a vymíchaná s cukrem) a můžeme posypat obarveným cukrem, nebo ozdobit čokoládou. Zázvorky musíme nechat nejméně čtrnáct dní rozležet v chladnu.
Poznámka od kuchařky
Nejen hotové zázvorky potřebují svůj čas na dozrání. Také při jejich přípravě je lepší nespěchat. Než je dáte do trouby, nechte je chvíli zdřímnout na plechu.
Použila jsem jednou i čerstvý nastrouhaný zázvor a bylo to také výborné.