
Suroviny
4 porce
- 500 g hovězího mletého masa
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- salám nebo jiné uzeniny
- 1 vejce natvrdo
- trochu tvrdého sýra
- 1 kapie
- 1 kyselá okurka
- 4 sušená rajčata
- plnotučná hořčice
- 1 hustá zakysaná smetana
- 2 lžíce hladké mouky
- strouhanka dle potřeby
- masox -nemusí být
- trošku mouky na podsyp
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Maso nijak zvlášť neochucujeme, jen postříkáme vodou, osolíme, opepříme, promícháme a přidáme tolik strouhanky, aby nám šlo tvarovat.
-
Dáme si na podložku trochu mouky, z masa vytvoříme placky, potřeme je hořčicí a naskládáme náplň: 1/4 okurky, 1/4 sýra, 1/4 vajíčka, 1 sušené rajče, kousek uzeniny, proužek kapie a vypracujeme větší šišky (jako ptáčky), trochu je vyválíme v mouce a naskládáme do PH.
-
Cibule nakrájíme na půlměsíčky, česnek nasekáme na malé kousky, přidáme k závitkům, zalijeme vodou, nebo vývarem z masoxu a do nastávající omáčky můžeme přidat kapii na proužky, závitky mohou trochu koukat z tekutiny, ještě přidáme 1 lžíci hořčice a dáme pomalit na maximum na 3 hodiny.
-
Po 2 hodinách můžeme přidat sůl, pokud máme málo slané a zahustíme moukou rozšlehanou v zakysané smetaně, kterou naředíme trochu vodou, aby nám to teklo. Omáčka musí dosahovat nad závitky, které budou potopené a dovaříme další hodinu.
Poznámka od kuchařky
Už jsme dlouho neměli závitky, nebo roládu a byla na to chuť a doma žádné vhodné maso, tak jsem to vyřešila mletým a chuťové buňky se velice uspokojily. Každý si může náplň zvolit sám, co má rád a s tou zakysankou to mělo šmrnc.