
Suroviny
4 porce
- 600 g koňské kýty
- 140 g anglické slaniny
- 4 lžíce koření Dekora
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sladké uzené papriky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- sůl
- mletý pepř
- vývar na podlití
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Postup přípravy receptu
-
Z masa utvoříme 2 pláty, které paličkou rozklepeme do stran.
-
Osolíme, opepříme a každý plát posypeme 2 lžícemi dekorového koření.
-
Poklademe slaninou a zavineme do závitků.
-
Závitky zajistíme nití a obalíme v mouce, do které jsme přidali uzenou papriku.
-
Po obalení závitků dáme paprikovou mouku stranou k pozdějšímu použití na zahuštění šťávy.
-
Pokud nám zbylo kousek slaniny, nakrájíme ji společně s cibulí nadrobno a vše v hrnci na rozehřátém oleji 3 minuty restujeme.
-
Přidáme závitky a necháme zprudka ze všech stran zatáhnout. Podlijeme a slabým varem dusíme pod poklicí do měkka.
-
Během dušení občas podlijeme a promícháme ode dna.
-
Použijeme-li papiňák, po zatažení závitků podlijeme 300 ml horkého vývaru a od doby varu vaříme na slabém plameni pod tlakem 55 minut.
-
Měkké maso vyndáme ze šťávy a tu zahustíme záklechtkou, kterou si připravíme tak, že ve 200 ml chladného vývaru rozmícháme odloženou mouku a vlijeme do vařicí šťávy.
-
Přidáme hořčici a slabým varem za občasného promíchání vaříme ještě 20 minut.
-
Konzistenci šťávy přizpůsobíme podle sebe. Můžeme ještě malinko naředit vývarem, nebo naopak, silnějším varem můžeme nechat zhoustnout. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
-
Nití zbavené závitky nakrájíme na porce, ohřejeme a podáváme se šťávou a vhodnou přílohou.
-
Můžeme také část závitků nakrájet na tenčí plátky a chladné podávat s kyselou okurkou a čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Koně, jako takové miluji. Zvláště jejich nádherný pohled, který Vámi proběhne doslova až do srdce.
Ale i těmto zvířatům se stávají různé úrazy, skončí na jatkách a poté na pultě v masně.
Kdo má problémy s masem tohoto ušlechtilého zvířete, může jídlo připravit z kolouška, srnky, jelena, nebo z telátka.









