
Suroviny
cca 6
- 800 g vepřové krkovičky
- 250 g točeného salámu
- 250 g sterilovaných okurek
- 100 g plátků anglické slaniny
- 1 velká cibule
- sůl
- mletý pepř
- mletý kmín
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- plnotučná hořčice
- asi 100 ml smetany (30% a víc)
- trochu oleje
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
-
Plátky krkovičky naklepeme, osolíme, opepříme, natřeme hořčicí. Na to položíme plátek anglické slaniny, váleček oloupaného salámu. Zabalíme, převážeme potr. provázkem a poprášíme hl.moukou.
-
Do papiňáku dáme trochu oleje, najemno nakrájené cibule a necháme zpěnit. Pak přidáme zbytek slaniny, nakrájené na malé čtverečky. Na to položíme ptáčky a opečeme že všech stran.
-
Podlijeme vroucí vodou, přidáme 1 polévkovou lžíci hořčice, pepř, kmín, bob.listy, nové koření, sůl.
-
Nakonec přidáme na kostičky nakrájené okurky. Přilijeme potřebné množství vody a zavřeme.
-
Od doby, kdy začne hrnec “ syčet“, vaříme na mírném ohni cca 30 minut.
-
Pak hrnec odstavíme z ohně a počkáme, až pojistka umožní otevření víka.(Neochlazujeme.)
-
Po otevření víka uvedeme znovu do varu a zahustíme hl.moukou, rozmíchanou ve smetaně, s přidáním trocha vody. Povaříme a dochutíme solí, cukrem, popř. lákem z okurek.
Příloha: rýže, knedlíky, těstoviny
Poznámka od kuchařky
Asi před rokem jsem se připravoval, že udělám plátky krkovičky se znojemskou omáčkou. Do toho přišel známý, který přinesl na ochutnání točeňák z jeho výrobny. Ještě ho trochu přeudil. Byl ho asi 1 metr. Takže jsem trošku předělal menu a ještě mi zbylo asi 60 cm.