Záviny z domácího listového těsta

46
- reklama -

Suroviny

400 g hladké mouky
250 g tuku (např. Omega)
1 vejce
12 lžic vody
2 lžíce octa
Na posypání těsta:
strouhanka (opražená)
perníku (strouhané)
mák (mletý)
1. náplň:
jablka
cukr
mletou skořici
rozinky
vlašské ořechy
2. náplň
tvaroh
cukr
vanilkový cukr
vejce
rozinky
Jiný, ale podobný recept na těsto:
300 g hladké mouky
250 g tuku (např. Omega)
1 žloutek
2 dl vody (s trochou octa)
Postup přípravy je stejný, vše rychle zpracujeme, moc nehněteme, aby těsto (“ lístkovalo)“.

Postup přípravy receptu

  1. Ztuhlý tuk na větším slzičkovém struhadle nastrouháme do prosáté mouky, přidáme vše ostatní a opravdu rychle zpracujeme těsto, které dáme zabalené v mikroténu na pár hodin do chladničky, nebo i do druhého dne.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak rozdělíme na 3 díly, vyvalíme obdélník, posypeme po celé ploše buď s troškou másla osmahnutou strouhankou, nebo strouhanými perníčky – měla jsem s cukrovou polevou, nebo mletým mákem.

  3. Na tento základ rozprostřeme nastrouhané jablka, poprášíme cukrem, skořicí, dáme namočené rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Můžeme pokapat vlahým máslem, a i pak při svinování potírat, já to nedělala.

  4. Svineme do závinu, konce přimáčkneme, nebo podložíme a vložíme na plech.

  5. Můžeme použít i tvarohovou nádivku, kdy tvaroh v kostce smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, rozinkami a pokud potřebujeme trochu zahustit, tak buď troškou dětské krupičky, nebo pudinkem bez vaření, vanilkovým Créme Olé.

  6. Taktéž svineme do závinu.

  7. Povrch jsem ničím nepotírala, ale můžeme např. vejcem.

  8. Vložíme do více vyhřáté trouby a pak už volněji dopečeme.

  9. S těstem se moc dobře pracuje. Po vychladnutí pocukrujeme cukrem s vanilkou.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Lidové recepty

Mám vyzkoušené oba recepty, ten v pořadí druhý více lístkoval, s tím prvním se mi zase o něco málo lépe pracovalo :-))