Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 250 g tuku (např. Omega)
- 1 vejce
- 12 lžic vody
- 2 lžíce octa
- Na posypání těsta:
- strouhanka (opražená)
- perníku (strouhané)
- mák (mletý)
- 1. náplň:
- jablka
- cukr
- mletou skořici
- rozinky
- vlašské ořechy
- 2. náplň
- tvaroh
- cukr
- vanilkový cukr
- vejce
- rozinky
- Jiný, ale podobný recept na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 250 g tuku (např. Omega)
- 1 žloutek
- 2 dl vody (s trochou octa)
- Postup přípravy je stejný, vše rychle zpracujeme, moc nehněteme, aby těsto (“ lístkovalo)“.
Postup přípravy receptu
-
Ztuhlý tuk na větším slzičkovém struhadle nastrouháme do prosáté mouky, přidáme vše ostatní a opravdu rychle zpracujeme těsto, které dáme zabalené v mikroténu na pár hodin do chladničky, nebo i do druhého dne.
-
Pak rozdělíme na 3 díly, vyvalíme obdélník, posypeme po celé ploše buď s troškou másla osmahnutou strouhankou, nebo strouhanými perníčky – měla jsem s cukrovou polevou, nebo mletým mákem.
-
Na tento základ rozprostřeme nastrouhané jablka, poprášíme cukrem, skořicí, dáme namočené rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Můžeme pokapat vlahým máslem, a i pak při svinování potírat, já to nedělala.
-
Svineme do závinu, konce přimáčkneme, nebo podložíme a vložíme na plech.
-
Můžeme použít i tvarohovou nádivku, kdy tvaroh v kostce smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, rozinkami a pokud potřebujeme trochu zahustit, tak buď troškou dětské krupičky, nebo pudinkem bez vaření, vanilkovým Créme Olé.
-
Taktéž svineme do závinu.
-
Povrch jsem ničím nepotírala, ale můžeme např. vejcem.
-
Vložíme do více vyhřáté trouby a pak už volněji dopečeme.
-
S těstem se moc dobře pracuje. Po vychladnutí pocukrujeme cukrem s vanilkou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Lidové recepty
Mám vyzkoušené oba recepty, ten v pořadí druhý více lístkoval, s tím prvním se mi zase o něco málo lépe pracovalo :-))