
Suroviny
24 ks
- 500 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml oleje
- 225 ml vlahého mléka
- špetka soli
- citronová kůra
- 20 g (půl kostky) droždí
- + 1 malé vejce na potření
- Maková náplň:
- 150 g mletého máku
- 80 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 120 ml horkého mléka
- citronová kůra
- lžíce rumu
Postup přípravy receptu
-
Do proseté mouky přidáme nastrouhané droždí, cukr, sůl, kůru a promícháme. Přilijeme olej a postupně mléko, promícháme, přendáme na vál a zpracujeme těsto – nedáváme kynout. S těstem se hezky pracuje, nelepí se a je vláčné.
-
Ihned vytvoříme závin – polovinu těsta rozválíme, potřeme 1/2 makové nádivky, smotáme a nakrájíme na trojúhelníky. Přendáme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení.
Stejně uděláme i druhou polovinu těsta nebo pomocí lžíce uděláme 12-15 bochánků, roztáhneme do placičky. Na každou dáme plnou lžičku náplně, zabalíme bochánek a přendáme na plech. -
Zapneme troubu na 180° C a než se ohřeje, vše připravené na plechu dostatečně nakyne. Rozkvedláme vidličkou v hrnečku vejce a před vložením do trouby trojhránky nebo bochánky potřeme vejcem, kdo chce, může přidat i drobenku, ale není nutná. Pečeme dorůžova cca 15 minut (podle trouby- hlídáme). Hotové necháme vychladnout a lehce poprášíme moučkovým cukrem.