Závinové trojhránky nebo bochánky s mákem

55
- reklama -

Suroviny
24 ks

500 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
100 ml oleje
225 ml vlahého mléka
špetka soli
citronová kůra
20 g (půl kostky) droždí
+ 1 malé vejce na potření
Maková náplň:
150 g mletého máku
80 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
120 ml horkého mléka
citronová kůra
lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Do proseté mouky přidáme nastrouhané droždí, cukr, sůl, kůru a promícháme. Přilijeme olej a postupně mléko, promícháme, přendáme na vál a zpracujeme těsto – nedáváme kynout. S těstem se hezky pracuje, nelepí se a je vláčné.

  2. Ihned vytvoříme závin – polovinu těsta rozválíme, potřeme 1/2 makové nádivky, smotáme a nakrájíme na trojúhelníky. Přendáme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení.
    Stejně uděláme i druhou polovinu těsta nebo pomocí lžíce uděláme 12-15 bochánků, roztáhneme do placičky. Na každou dáme plnou lžičku náplně, zabalíme bochánek a přendáme na plech.

  3. Zapneme troubu na 180° C a než se ohřeje, vše připravené na plechu dostatečně nakyne. Rozkvedláme vidličkou v hrnečku vejce a před vložením do trouby trojhránky nebo bochánky potřeme vejcem, kdo chce, může přidat i drobenku, ale není nutná. Pečeme dorůžova cca 15 minut (podle trouby- hlídáme). Hotové necháme vychladnout a lehce poprášíme moučkovým cukrem.