
Suroviny
1 závin
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g pomazánkového másla
- 50 g Hery
- 1 žloutek
- špetka soli
- náplň
- 4 větší jablka
- 200 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- skořice
- rozinky
- strouhanka
- máslo na plech a na potření závinu
- smetana (mléko)
Postup přípravy receptu
-
Z pomazánkového másla, hery, polohrubé mouky, žloutku a soli vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na plát.
-
Plát posypeme strouhankou a nastrouhanými jablky, které jsme před strouháním oloupali. Jablka posypeme vanilkovým cukrem, cukrem, skořicí a rozinkami. Závin zavineme.
-
Plech potřeme rozpuštěným máslem, závin na něj položíme a máslem ho celý potřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175°C dorůžova. Těsně před dopečením ještě závin potřeme smetanou nebo mlékem.
Poznámka od kuchařky
Potřebovala jsem upéct jeden závin a šla hledat do svého sešitu s recepty a tento se mi zalíbil, hlavně proto, že do tohoto receptu přijde jedno balení pomazánkového másla. V některých receptech je použito 250 gr pomazánkového másla a to už doma musíte mít dvě balení.









