Suroviny
1 závin
- Těsto:
- 150 g hladká mouka
- 75 g máslo
- citronová kůra z 1/2 většího citrónu
- trošku soli
- 5 lžic studené vody
- Náplň:
- 500 g třešní s peckami
- 100 g másla
- 2 vajíčka
- 50 g oloupaných,trošku opražených umletých mandlí
- 150 g hladké mouky
- 100 – 150 g moučkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Ze změklého másla, mouky a vody uděláme těsto. Nezapomenout citronovou kůru, opravdu je třeba ostrouhat celou půlku většího citronu.
-
Z těsta uděláme bochánek a dáme na dvě hodinky do lednice (vajíčko tam není)!
-
Třešňová hmota na plnění:
Změklé máslo a prosátý cukr s jednou lžící horké vody vyšleháme do pěny. Přidáme umleté opražené mandle.
-
Mícháme dál a postupně přidáme nejdřív jeden žloutek, pak druhý žloutek. Dobře našleháme, přidáme bílky a zase velice dobře prošleháme.
-
Nakonec přidáme prosátou hladkou mouku a třešničky. Když se to zdá být velmi řídké, klidně přidáme ještě hladkou mouku.
-
Těsto rozválíme rovnou na pomoučněném pečícím papíře, jde to velmi lehce a naplníme směsí s třešněmi. Zarolujeme pomocí papíru a opatrně dáme na plech.
-
Pečeme bez horkovzduchu na 170°C 45 minut do zlatova.
Řiďte se svojí troubou. Po upečení horký potřít důkladně rozpuštěným máslem – nešetřit.
Poznámka od kuchařky
Nechat úplně vychladit, až pak opatrně krájet. Lepší je podávat na druhý den. Šťáva z třešní vsákne do mouky v krému, takže všechno je vláčné.
Recept je od mé tchýně, je to lehký moučník a já ho peču i s višněmi, ten je podle mě ještě lepší než třešňový !
Dají se použit kompotované i mražené třešně, nechte je dvě hoďky trošku rozmrznot.