Závin s třešňovo-krémovou náplní – maďarský

43
- reklama -

Suroviny
1 závin

Těsto:
150 g hladká mouka
75 g máslo
citronová kůra z 1/2 většího citrónu
trošku soli
5 lžic studené vody
Náplň:
500 g třešní s peckami
100 g másla
2 vajíčka
50 g oloupaných,trošku opražených umletých mandlí
150 g hladké mouky
100 – 150 g moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Ze změklého másla, mouky a vody uděláme těsto. Nezapomenout citronovou kůru, opravdu je třeba ostrouhat celou půlku většího citronu.


    Zobrazit celý recept

  2. Z těsta uděláme bochánek a dáme na dvě hodinky do lednice (vajíčko tam není)!

  3. Třešňová hmota na plnění:

    Změklé máslo a prosátý cukr s jednou lžící horké vody vyšleháme do pěny. Přidáme umleté opražené mandle.

  4. Mícháme dál a postupně přidáme nejdřív jeden žloutek, pak druhý žloutek. Dobře našleháme, přidáme bílky a zase velice dobře prošleháme.

  5. Nakonec přidáme prosátou hladkou mouku a třešničky. Když se to zdá být velmi řídké, klidně přidáme ještě hladkou mouku.

  6. Těsto rozválíme rovnou na pomoučněném pečícím papíře, jde to velmi lehce a naplníme směsí s třešněmi. Zarolujeme pomocí papíru a opatrně dáme na plech.

  7. Pečeme bez horkovzduchu na 170°C 45 minut do zlatova.

    Řiďte se svojí troubou. Po upečení horký potřít důkladně rozpuštěným máslem – nešetřit.

Poznámka od kuchařky

Nechat úplně vychladit, až pak opatrně krájet. Lepší je podávat na druhý den. Šťáva z třešní vsákne do mouky v krému, takže všechno je vláčné.

Recept je od mé tchýně, je to lehký moučník a já ho peču i s višněmi, ten je podle mě ještě lepší než třešňový !

Dají se použit kompotované i mražené třešně, nechte je dvě hoďky trošku rozmrznot.