
Suroviny
- 1 balíček listového těsta
- 5 jablek
- 5 pomerančů
- 1 citron
- asi hrst čerstvé meduňky
- 2 sáčky koření na svařené víno
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme na nejhrubším struhadle. Z citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Z pomerančů také získáme kůru (množství je dle naší obliby, lze i vynechat) a rozdělíme je postupně na dílky. 1 pomeranč rozkrájíme nadrobno. Meduňku nasekáme hodně nadrobno.
-
Do jablek přimícháme 1 sáček koření na svařené víno, nalijeme šťávu z citronu, vmícháme kůru z citronu i pomeranče. Přidáme nakrájené kousky pomeranče, polovinu meduňky a vše pečlivě promícháme a odstavíme.
-
Těsto si rozdělíme na díly podle zvyku, kolik šišek děláme – já dělám 3 a vyválíme ho (u nás milujeme tenounké těsto a hoodně náplně).
-
Každý plát posypeme jemnou strouhankou (lze i kokos nebo směs mletých ořechů, mandlí, ale zbytečně se to prodraží, strouhanka stačí). Z jablečné směsi odlijeme přebytečnou šťávu (výborné na pití), aby nepromáčela těsto. Na plát těsta naklademe jablečnou směs a navrch dílky pomeranče. Povrch poklademe zbytkem meduňky a posypeme 2. sáčkem koření na svařené víno – na každý plát cca 1 čajová lžička. (na ty 3 šišky jsem ho spotřebovala téměř celý).
-
Svineme do závinu a potřeme vejcem.
-
Troubu předehřejeme na 200°C, pečeme při 185°C asi 35 min. – respektujeme vlastní troubu.! Já pekla horkovzduchem.
Asi po 30 min. musím pekáč obracet, zezadu mi peče víc, pak vypnu a nechám 10 min. dojít.
Poznámka od kuchařky
Pokud nemáme koření na svařené víno – použijeme vlastní směs – skořice, hřebíček, muškátový oříšek, badyán, nové koření – ode všeho špetku, aby se to „nemlátilo“ a vanilkový cukr









