Suroviny
- 500 g chlazeného listového těsta
- 6-8 nastrouhaných jablek
- sušené višně
- strouhaný kokos
- mleté lískové oříšky
- divoké brusinky
- (všechny tyto suroviny dle vaší chuti)
- 1 – 2 vejce na potření závinu
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Těsto rozválíme na tři tenké placky a na každou placku nasypeme jemně mleté oříšky smíchané s kokosem. Do středu všech placek poklademe nahrubo nastrouhaná jablka, poklademe je sušenými višněmi a divokými brusinkami.
-
Jeden závin klasicky zavineme, druhý závin zavineme do tvaru ryby. Na vyváleném těstě uděláme zářezy a ty překládáme přes jablečnou náplň. Očko závinové ryby uděláme z brusinky. Třetí závin uděláme klasicky, jako první závin.
-
Všechny tři záviny potřeme vyšlehanými vejci, přeneseme na plech s pečícím papírem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme dozlatova. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Tak jsem v nedělí zkoušela jeden ze třech závinů jinak, ale měl to být původně cop a vznikla „ryba“, ale to už je spíš inspirace na Vánoce.