Závin s jablky, kokosem a brusinkami

50
- reklama -

Suroviny

500 g chlazeného listového těsta
6-8 nastrouhaných jablek
sušené višně
strouhaný kokos
mleté lískové oříšky
divoké brusinky
(všechny tyto suroviny dle vaší chuti)
1 – 2 vejce na potření závinu
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Těsto rozválíme na tři tenké placky a na každou placku nasypeme jemně mleté oříšky smíchané s kokosem. Do středu všech placek poklademe nahrubo nastrouhaná jablka, poklademe je sušenými višněmi a divokými brusinkami.


    Zobrazit celý recept

  2. Jeden závin klasicky zavineme, druhý závin zavineme do tvaru ryby. Na vyváleném těstě uděláme zářezy a ty překládáme přes jablečnou náplň. Očko závinové ryby uděláme z brusinky. Třetí závin uděláme klasicky, jako první závin.

  3. Všechny tři záviny potřeme vyšlehanými vejci, přeneseme na plech s pečícím papírem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme dozlatova. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Tak jsem v nedělí zkoušela jeden ze třech závinů jinak, ale měl to být původně cop a vznikla „ryba“, ale to už je spíš inspirace na Vánoce.