Závin s jablečno-tvarůžkovou náplní

75
- reklama -

Suroviny

400 g listového těsta
200 g Olomouckých tvarůžků
50 ml pomerančové šťávy
2 lžíce sušených brusinek
3 lžíce slunečnicových semínek
6 lžic strouhanky z dětských piškotů
6 středně velkých jablek
1 sáček skořicového cukru
2 cm silný plátek másla
hladká mouka na posypání pracovní desky

Postup přípravy receptu

  1. Brusinky namočíme alespoň na hodinu do pomerančové šťávy, pak je scedíme a nakrájíme nadrobno.

  2. Semínka dáme na 2 minuty opražit na suché pánvi.
    Pokud mají jablka hezkou slupku, nastrouháme je i s ní na hrubých slzičkách a přebytečnou šťávu odstraníme.

  3. Tvarůžky nastrouháme na hrubých slzičkách, promícháme s jablky, brusinkami, semínky a skořicovým cukrem. Směs rozdělíme na 3 díly.

  4. Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme obdélníkový plát.
    Každý plát posypeme 2 lžícemi piškotové strouhanky a rozprostřeme jablečnou směs.

  5. Boční strany naplněných plátů malinko přehneme dovnitř a z delší strany zavineme do závinů.
    Záviny dáme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 35 minut.

  6. Mezitím v kastrůlku rozpustíme máslo kterým potřeme upečené a z trouby vytažené záviny.
    Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Pomerančovou šťávu (krabicovou) můžeme nahradit jablečnou nebo jen obyčejnou vodou.

Pokud nemáme piškoty, použijeme klasickou strouhanku.

Do náplně by mohlo stačit jedno velké balení tvarůžků (167 g). Já jsem měla celou kilovou krabici, tak jsem přidala.