Závin listový se švestkami, mákem prosypaný

101
- reklama -

Suroviny
1 nohavice

500 g listového těsta
150 g mletého máku
2 lžíce moučkového cukru
cca 20 ks velkých švestek
skořicový cukr Dr. Oetker
1 vejce na potření
hrst mandlových plátků

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto rozválíme na obdelník (mražené necháme, pochopitelně, předem rozmrazit).


    Zobrazit celý recept

  2. Rozválený plát posypeme polovinou máku, smíchaného s moučkovým cukrem. Pokud použijem kupovaný, již mletý, který je ochucený, cukr již nepřidáváme.

  3. Omyté, okapané švestičky vypeckujeme a rozděléme na půlky. Poklademe je na mák do 3/4 plátu.

  4. Posypeme skořicovým cukrem a zasypeme zbývajícím mákem.

  5. Zavineme klasickým způsobem: boční strany malinko přehneme dovnitř, aby nám náplň neutekla kamsi :-))) A vineme s láskou a péčí, jako Květuš v Adéle, která ještě nevečeřela :-)))).

  6. Nohavici přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem, pomašlujeme rozkvedlaným vejcetem a pohážeme mandličkami.

  7. Pečeme v troubě předehřáté na 200 st. cca 15 až 20 minut. Respektujeme vlastnosti své trouby.. každá peče jinak.

  8. Po upečení zasněžíme moučkovým cukrem a krájíme až nám závin zcela vychladne.

Poznámka od kuchařky

Ač jsem hledala dlouho a pečlivě, stejný jsem zde nenašla. Jsou tu, ale tam se mák vaří v mléce, což tady odpadá. Jednak je to rychlejší, navíc švestky pustí šťávu, která omočí mák a celé je to pak MLASK 🙂