Suroviny
- Různé nepřezrálé ovoce-měla jsem meruňky
- na nálev:
- na 1 l vody
- 32 dkg cukru
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě si rozvaříme cukr a necháme vystydnout.
-
Meruňky opláchneme, nožíkem rozřízneme, vypeckujeme, naskládáme do sklenic, zalijeme chladným nálevem 5 mm od vršku sklenice a zavíčkujeme.
-
Na dno 7 l papiňáku dáme pařáček na knedlíky, přilijeme 400 ml horké vody, naskládáme sklenice- vejdou se 3 ks/720 ml, uzavřeme tlakovou poklicí, zapneme sporák a od doby varu, až začne hrnec nejvíce syčet, necháme na plný výkon vařit 4 minuty.
-
Pak hrnec vypneme, za minutu odpustíme tlakovým ventilem zbytek vzduchu a otevřeme. Sklenice vyndáme, otočíme na podložku víčkem dolů a necháme zchládnout.
Poznámka od kuchařky
Sladkost nálevu si přizpůsobíme dle toho, jak je ovoce sladké. Tyhle meruňky byly skoro bez chuti:-(
Většinou zavařuji ovoce a zeleninu nebo hříbky po menších částech a je škoda na pár skleniček zahřívat troubu. Tento způsob používám už přes 30 let a jsem spokojená. Jen se nesmíte bát papiňáku!
Jsou tady 2 príma recepty na zavařování, které přidávám do podobných receptů:-)