Suroviny
- Meruňky
- broskve
- jablka
- rybíz
- jahody
- hrušky … prostě jakékoliv ovoce
- zelenina
Postup přípravy receptu
-
Ovoce i s nálevem (dle vlastní receptury) naplníme do sklenic až po okraj tak, aby pod víčkem zůstalo volných jen asi 5 mm. Okraje sklenic osušíme a uzavřeme šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujeme příliš pevně.
-
Na otočný talíř v mikrovlnce vložte plastovou misku používanou pod květináče (zachytí nálev, když obsah překypí). Sklenice rovnoměrně rozložte na misku, pokud máte jen jednu, dejte jí doprostřed.
-
Nastavte na maximální výkon a sterilujte, výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
Výkon 700 W = 6 min/1 ks
Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
Výkon 850 W = 5 min/1 ks
Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks -
Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů. Např: při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice vlnit 12 minut (2×6), 3 sklenice 18 minut a 4 sklenice 24 minut. Víc sklenic se do mikrovnky nevejde.
-
Já osobně zavařuji sklenice jednu po druhé, protože čas se větším množstvím neušetří, a mám obavu, že 4 sklenice měkkého ovoce (např. meruňky) by se za 20 minut mohly rozvařit.
-
Zavařování v mikrovlnce je ideální třeba při postupném dozrávání okurek:
Sklenice o objemu 370 ml vlníme 3 minuty
Sklenice o objemu 450 ml (viz obr. č.2) vlníme 4 minuty.
Na obrázku č. 7 vidíte malé sklenice – 3 ks se dohromady mikrovlnily 11 minut na 750 W. -
Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Popište si na štítek dobu, čas a datum sterilizace (já to lepím na dno).
-
Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství .
Poznámka od kuchařky
Návod z knihy A. Balaštíka: Vaříme rádi ( otištěný v Knihovničce receptů 07/09).
Pokud se vyskytne problém – např. obsah sklenice překypí – je vždy problém ve víčku. Měla by se používat vždy víčka nová. Je to běžné, využívat již použivá víčka, jen si vždy vzpomeňte, jak je otevíráte, když nejdou otevřít (poklepáním, loktem atd…). Pokud jsou zohýbaná, určitě tlak v mikrovnce nevydrží.