„Zavařené“ kvašáky

137
- reklama -

Suroviny

okurky
nať kopru
křen
Nálev:
1 l vody
50 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Nálev na okurky převaříme a necháme zchladnout. Množství volíme podle počtu okurek, které budeme nechávat kvasit.


    Zobrazit celý recept

  2. Na dno čistých, vypláchnutých sklenic dáme kopr, kolečka oloupaného křenu a naskládáme okurky.

  3. Omyté okurky zalijeme nálevem tak, že musí být potopené. Pak sklenice dobře zavřeme novými víčky.

  4. Sklenice necháme stát venku v teple asi 14 dnů. Můžou být podložené igelitem – během kvašení ze sklenic část nálevu vyteče.
    Víčko se během kvašení vypoukne nahoru, po ukončení kvašení by se měla víčka vcucnout zpět do sklenice.
    Takové sklenice uložíme do sklepa, kde vydrží opravdu dlouho.

Poznámka od kuchařky

Recept je vyprošený u zdravotní sestřičky – tyto kvašáky dělává její babička roky. Vydrží prý „napořád“ – výborné jsou i po půl roce. Jak dlouho je měli ve sklepě nejdéle, si sestřička nepamatovala.

Už se těším, až je v létě vyzkouším, kvašáky miluji 🙂