Suroviny
- vejce
- voda
- ocet
Postup přípravy receptu
-
Vajíčko rozklepnete do misky naplněné octem. Použila jsem malý omáčník. Ocet zatáhne vajíčko jakousi slupkou a nedovolí mu se roztéci.
-
Pak již klasika – kastrol s vařící vodou, kde lžící či vařečkou utvoříte vír a po okraji vlijete ocet s vajíčkem. Až začne voda znovu vařit, vypnete přívod tepla a necháte tak dvě minuty v horké vodě „dojít“.
-
Potom lžící opatrně vyndejte na ubrousek, drobné bílkové „vousky“ snadno odstraníte.
Poznámka od kuchařky
Ztracené vejce jsem nikdy neuměla, vždy to byla neforemná střapatice. Pečlivě jsem tvořila vír v octové vodě, vkládala do středu či na okraj, málem čekala za slepicí na opravdu čerstvé vejce a samé nepodarky. Toto je první hezké ztracené vejce v mém životě. Když se povedlo mně, povede se vám jistě taky.
Jestli vám připadá tento recept nadbytečný – jsou tu i jiné s jiným postupem – nechám ráda smazat.
Podotýkám, že jsem neměla vejce čerstvé, normálné v krámě kupované, v lednici týden zavřené.
Zdroj – video na netu