„Zapiekanky“ – skvělá žampionová pizza svačinka

124
- reklama -

Suroviny
16 ks

Těsto:
270 g vlažné vody
70 g sádla (rozpustit)
470 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
7 g sušeného droždí
nahoru:
2 malé rajčatové protlaky
250 g podušených žampionů
olej
sůl
pepř
kmín drcený
250 g nastrouhaného tvrdého sýra (měla jsem goudu)
koření na pizzu

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny dáme suroviny na těsto v uvedeném pořadí, dáme na program „těsto“ vykynout.

  2. Mezitím si očistíme žampiony, nakrájíme na kousky. Na troše oleje žampiony osmažíme, přidáme sůl, pepř, kmín a asi 15 minut necháme pod pokličkou dusit. Podlévat není potřeba, pustí dost vody. Hotovo je, když je voda vydušená a žampiony měkké.

  3. Vykynuté těsto na vále prohněteme, rozdělíme na 16 bochánků, ze kterých uděláme válečky. Uprostřed je podélně nakrojíme, rukou roztlačíme do placiček.

  4. Na povrch každé rozetřeme lžičku rajčatového protlaku, posypeme kořením na pizzu (nemusíme šetřit), navršíme žampiony a zasypeme strouhaným sýrem.

  5. Pečeme naplno (mám plynovou troubu)15 – 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Za recept na těsto děkuji Ivetce Bílkové – Rohlíky jako dech – úžasné! zde z Topek. Skvělé těsto, ze kterého zkouším spoustu dalších receptů. Tento je inspirován mými prázdninami v Polsku před asi 20 lety, něco podobného mi tam moc chutnalo.