Zapékaný květák po francouzsku

235
- reklama -

Suroviny

1 hlávka květáku
2 hrnky mléka
1 hrnek strouhaného sýra (gruyére, comté, pecorino, parmezán nebo směs dvou vybraných)
1 vejce
máslo
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozdělíme na malé růžičky a uvaříme v mléce osoleném asi polovinou lžičky soli. Scedíme a asi třetinu mléka uschováme (zbytek můžeme použít na polévku).

  2. Květák dáme do zapékací misky vymazané máslem, vejce ušleháme s třetinou mléka, promícháme s nastrouhaným sýrem (tentokrát jsem použila „parmezán“ Gran moravia a kozí starý s koriandrem) a nalijeme na květák. Osolíme, opepříme a poklademe několika tenkými plátky másla.

  3. Zapékáme při cca 200°C dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Z knihy Francouzky netloustnou