
Suroviny
6 velkých porcí
- 1 balení špaget
- sůl
- 1 větší cibule
- 150 g obyčejného špeku
- 1 x 400 gramová konzerva libovolného masa
- 2 x 670 gramové sklenice zeleninového leča
- 200 g nastrouhaného tvrdého sýra – Eidam 30%
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce Vegety
Postup přípravy receptu
-
Zapneme si troubu a necháme předehřát.
-
Obě leča přecedíme a nálev použijeme na polévku nebo dáme do krabičky zamrazit na pozdější využití.
-
Špagety si uvaříme podle návodu na obalu a necháme v cedníku okapat.
-
Špek nakrájíme na drobné kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí dozlatava osmažíme. Přidáme masovou konzervu i se sádlem a šťávou, co je uvnitř a mícháme asi 5 minut, než se maso rozpustí.
-
Okapané špagety vložíme do většího pekáčku-já na tuto dávku používám rozměry-d 35 cm, š 20 cm a v 6 cm, přidáme 2 PL oleje a Vegety a rukama hezky promícháme a rozprostřeme po celém pekáčku.
-
Poklademe vrstvou scezeného leča, na lečo stejnoměrně rozetřeme rozpuštěnou masovou konzervu a vše zasypeme na jemném struhadle nastrouhaným sýrem.
-
Vložíme do předehřáté trouby a na 3/4 výkon- já mám plynovou, pečeme 20 minut. Můžete dělat i z poloviční dávky špaget, masovou konzervu dejte celou, ale lečo jen jedno.
Poznámka od kuchařky
Tyto príma zapékané špagety mě naučila moje bývalá tchýně, se kterou jsme si nepadly do oka, ale její recept se ujal a používám ho dodnes:-)
Když je sezona rajčat a paprik, dávám na tuku na 2 větších nadrobno pokrájených cibulích podusit 10 minut pod pokličkou na větší proužky nakrájených 5 větších paprik, pak přidám 4 nakrájená rajčata, ještě 5 minut povařím a dávám na špagety místo leča. Další postup je už stejný.
Podobně zapékané špagety tady má Jarmilka a její rcp Vám přidávám do podobných.
*