Suroviny
4 porce
- 500 g míchaného mletého masa
- 250 g žampionů, může být i směs jiných hub
- 3 polévkové lžíce strouhanky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 vejce
- 1 lžička koření na pizzu
- 1 větší cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 400 ml sterilovaných rajčat
- 100 ml vývaru
- 100 ml smetany
- 1 lžička sušeného oregana
- 50 g goudy
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy receptu
-
Do mletého masa přidáme vejce, strouhanku, protlak, koření na pizzu, sůl, pepř a polovinu drobně nakrájené cibule.
-
Řádně propracujeme a z hmoty vytvoříme 8 – 9 karbanátků, které opečeme z obou stran na trošce oleje. Přendáme do zapékací misky a ve výpeku osmahneme druhou půlku cibule.
-
Přidáme očištěné a nakrájené houby, drobně nakrájený česnek a chvíli opékáme.
-
Pak přidáme pokrájená rajčata i se šťávou, smetanu, vývar, oregano, osolíme, opepříme a vše asi 5 minut povaříme.
-
Směsí přelijeme karbanátky a zapékéme v předehřáté troubě přibližně 30 – 35 minut.
-
Chvíli před koncem pečení ještě posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme třeba jen s bagetou, nebo dáme přílohu podle chuti, hodí se téměř všechno – rýže, kuskus, těstoviny, brambory.
Poznámka od kuchařky
Inspirace – speciál časopisu Tina.