
Suroviny
- Množství dle chuti:
- starší bochník chleba, druh dle chuti
- rozpuštěné máslo
- šunka, šunkový nebo jiný měkký salám
- klobása dle chuti nebo libovolný trvanlivý salám
- anglická slanina nebo jiná, dle chuti, případně uzené maso…
- sýr dle chuti: Hermelín, tvarůžky, Čedar, Niva, Gouda, Romadur…
- česnek dle chuti
- koření nebo bylinky dle chuti
- alobal nebo pečící papír
Postup přípravy receptu
-
Starší bochník chleba, a je jedno, zda bude kulatý, šišatý nebo hranatý pokrájíme do mřížky. Nic složitého na tom není, jen potřebujeme delší ostrý nůž a můžeme začít. Krájíme hluboké rovné zářezy asi centimetr až centimetr a půl od sebe, které nesmíme zcela dokrojit. Spodní kůrka musí zůstat neporušená, aby chléb stále držel pohromadě.
-
Do takto připraveného bochníku, respektive do jeho zářezů, klademe libovolnou náplň. Prostě to, co nám nejvíc chutná, a tím, co zrovna naše lednice „vydá“ za poklady. Kombinace zapečené uzeniny a sýrů nikdy nezklame a vůbec se nemusíme bát do zářezů vložit třeba i nudličky papriky, sekaná sušená rajčata, olivy…
-
Když máme ve všech zářezech poschovávané naše „poklady“, bochníček přeneseme na alobal nebo pečící papír a pokapeme ho rovnoměrně rozpuštěným máslem s rozetřeným česnekem nebo libovolným, námi oblíbeným kořením (pozor na jeho slanost!). Bochníček pevně uzavřeme do alobalu či papíru a vložíme na plechu do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 20 – 25 minut.
-
Pak opatrně obal otevřeme (pozor na páru!) a je-li třeba, dopečeme do barvy a do křupava.
-
Bochníček dáme na tác nebo talíř doprostřed stolu a každý už si sám odtrhává, kolik je mu libo 🙂 . Podáváme třeba i s čerstvou zeleninou nebo zeleninovými saláty.
-
Není to nic těžkého na čas ani finance, zužitkujeme téměř vše, co jsme potřebovali spotřebovat a skvělý výsledek je vždy zaručený.