Zapečený losos po skotsku

46
- reklama -

Suroviny

500 g filetů z lososa
1/2 citrónu
80 g čerstvé strouhanky
150 – 200 ml mléka
1 vejce
150 ml zakysané smetany
malý svazeček čerstvého kopru
sůl
pepř
muškátový oříšek
kousíček másla

Postup přípravy receptu

  1. Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na 2 cm kostky. Vložíme je do misky, pokapeme citrónovou šťávou a dáme na chvíli odležet do chladu.


    Zobrazit celý recept

  2. Smícháme strouhanku, mléko, vejce, přidáme sůl, pepř, asi půl lžičky strouhaného muškátového oříšku a vše dobře promícháme. Pak vmícháme zakysanou smetanu.
    Kopr nasekáme nadrobno, třetinu si odložíme a zbytek také vmícháme do směsi.

  3. Odleželé kostky lososa rozložíme do mělké zapékací misky, lehce osolíme a opepříme. Zalijeme připravenou koprovou směsí a navrch nasypeme zbytek odloženého kopru. Nakonec poklademe několika tenkými plátky másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 20 minut, až ryba lehce zezlátne.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Zlatá sbírka receptů, díl Bylinky a koření v naší kuchyni.