Zapečené těstovinové kuřecí „rizoto“

77
- reklama -

Suroviny

2 větší čtvrtky kuřete
500 g těstovinové rýže
mražená zelenina nebo čerstvá zelenina podle chuti
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Z kuřete uděláme silný vývar (můžeme použít i celé kuře, aby vývaru bylo víc a ze zbytku udělat polévku).

  2. Mezi tím, si na pánvi lehce opražíme (bez oleje) neuvařenou těstovinovou rýži – lze použít i písmenka. Až těstoviny lehce ztmavnou (jen tak do růžova) přesypeme do velké zapékací mísy.

  3. Zeleninu (jakou mám rádi) lehce orestujeme a přidáme k těstovinám, společně s uvařeným masem pokrájeným na kostečky. Opepříme, osolíme (se solí pozor, pokud máme hodně slaný vývar) a zalejeme vývarem, tak aby bylo vše ponořené a dáme péct.

  4. Až se všechen vývar vsákne do těstovin, promícháme, znovu zalejeme vývarem a pokračujeme v pečení, dokud se opět všechen vývar nevsákne – pozor, nevysušit.

  5. Já používám yenské sklo – je do něj krásně vidět, nejdřív peču přikryté, až nakonec cca 5 minut dopeču odkryté. Teplotu bohužel neporadím, mám starou plynovou troubu, takže raději peču na slabounko a déle.

  6. Lze podávat i zalité např. sýrovou omáčkou; omáčkou z vývaru, nebo jen tak. Můj přítel to nejraději jí s majonézou.

Poznámka od kuchařky

Koření lze přidat jakékoliv které máme rádi – uvedla jsem jen pepř – nemám moc ráda běžně prodávané kořenící směsi, protože jsou plné soli a místo chutného okořenění je pak jídlo přesolené.