Suroviny
- 8 větších brambor
- 4 plátky telecí kýty
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 menší lilek
- 1 smetana na šlehání
- 200 g Čedaru
- 1 cibule
- česnek dle chuti
- sůl
- čertvě mletý pepř
- olivový olej
- máslo na vymazání pekáčku
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle na velmi tenké plátky. Necháme v osolené vroucí vodě projít cca 2 minuty varem. Scedíme a necháme okapat.
-
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na olivovém oleji dozlatova. Vyjmeme.
-
Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit.
-
Papriky zbavíme semen a nakrájíme na kolečka, cibuli též.
-
Všechnu zeleninu vhodíme do výpeku, ochutíme solí a pepřem a zprudka a krátce orestujeme.
-
Do máslem vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu brambor, kterou potíráme prolisovaným česnekem utřeným se solí. Následuje další vrstva brambor, zase potřeme, dokud nedojdou brambory.
-
Zalijeme smetanou, poklademe plátky masa a přelijeme šťávou, kterou maso pustilo.
-
Na maso navršíme orestovanou zeleninu, vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 30 minut zakryté, pak odkryjeme, zasypeme nastrouhaným čedarem a ještě 15 minut dopečeme.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: chuť a styl, upraveno