
Suroviny
- 500 g brambor
- 2 cibule
- 400 g uzeného bůčku
- 400 g listového špenátu
- 200 g nivy
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 1 sáček koření Francouzské brambory od Kotányi
- 1-2 stroužky česneku
- drcený kmín
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
-
Scedíme, rozšťoucháme a smícháme s cibulí, kterou jsme mezitím orestovali dohněda na másle a zasypali drceným kmínem.
-
Uzený bůček povaříme asi 45 minut ve vařící vodě a nakrájíme na kostky o hraně cca 1 cm.
-
Listový špenát spaříme a polud použijeme mražený, pouze ho mírně osolíme a necháme v kastrůlku či pařáčku rozmrazit.
-
Vše necháme prochladnout, přidáme utřený česnek, smícháme dohromady a upravíme do zapékací misky.
-
Nivu nahrubo nastrouháme a nasypeme ji na povrch směsi.
Smetanu prošleháme s vejci a zapékacím kořením „Francouzské brambory“ a nalijeme ke šťouchaným bramborám. Zapékáme 40 minut v troubě rozehřáté na 200°C.
Poznámka od kuchařky
Recept je volně inspirovaný publikací „Vaření v přímém přenosu“ (recept „Zapečené brambory se špenátem a sýrem“), ale v podstatě vznikl z potřeby uplatnit zbytky z víkendového vaření a ještě si pochutnat.