Zapečené šťouchané brambory s uzeným, špenátem a nivou

64
- reklama -

Suroviny

500 g brambor
2 cibule
400 g uzeného bůčku
400 g listového špenátu
200 g nivy
200 ml smetany ke šlehání
2 vejce
1 sáček koření Francouzské brambory od Kotányi
1-2 stroužky česneku
drcený kmín
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě.

  2. Scedíme, rozšťoucháme a smícháme s cibulí, kterou jsme mezitím orestovali dohněda na másle a zasypali drceným kmínem.

  3. Uzený bůček povaříme asi 45 minut ve vařící vodě a nakrájíme na kostky o hraně cca 1 cm.

  4. Listový špenát spaříme a polud použijeme mražený, pouze ho mírně osolíme a necháme v kastrůlku či pařáčku rozmrazit.

  5. Vše necháme prochladnout, přidáme utřený česnek, smícháme dohromady a upravíme do zapékací misky.

  6. Nivu nahrubo nastrouháme a nasypeme ji na povrch směsi.
    Smetanu prošleháme s vejci a zapékacím kořením „Francouzské brambory“ a nalijeme ke šťouchaným bramborám. Zapékáme 40 minut v troubě rozehřáté na 200°C.

Poznámka od kuchařky

Recept je volně inspirovaný publikací „Vaření v přímém přenosu“ (recept „Zapečené brambory se špenátem a sýrem“), ale v podstatě vznikl z potřeby uplatnit zbytky z víkendového vaření a ještě si pochutnat.