Zapečené špagety s boloňskou omáčkou

120
- reklama -

Suroviny
min. 6

0,5 kg mletého masa (dle chuti – já použila vepřové a hovězí)
3 malinké cibule (množství záleží na vás)
2 velké stroužky česneku
200-300 ml červeného vína
1 balení špaget
1-2 plechovky krájených rajčat nebo celých rajčat
1-2 lžíce oleje
1 balení sýru ke strouhání (30% Eidam)
sušená bazalka
oregáno
majoránka
sůl
čerstvě namletý pepř
špetka sušeného česneku
Možno přidat:
sušená petržel nebo sušená pažitka
česneková pasta

Postup přípravy receptu

  1. Dám vařit vodu na špagety a následně je klasicky uvařím.


    Zobrazit celý recept

  2. Nakrájím si cibule na malé kousky a česnek buď utřu se solí nebo na jemno nakrájím. Dám na oleji zesklovatět na pánvičku s vysokými okraji.

  3. Mezitím si promíchám maso a přidám tam všechno koření a znovu pořádně promíchám.

  4. Až je cibule s česnekem hotová, přidám maso a pořádně rozdělím na malé kousíčky, nechám pořádně prohřát a propéct.

  5. Když je maso hotové, zaliji červeným vínem a nechám vybublat.

  6. Když je hotovo, přidám plechovku/y rajčat, opět nechám probublat a zredukovat na omáčku a ke konci přidám případně tu hotovou omáčku. Nechám pořádně zredukovat.

  7. Hotové špagety propláchnu a přendám do zapékací mísy a přidám hotovou omáčku, pořádně promíchám.

  8. Nastrouhám si celý sýr a cca půlku přidám do špaget s omáčkou a promíchám.

  9. Dám zapéct do trouby na cca 30-40 minut na 200°.

  10. Po 20 minutách vyndám, posypu zbytkem nastrouhaného sýru a dám dopéct na 10-20 minut, až se sýr rozpustí.

Poznámka od kuchařky

Když jsem tentokrát dala 2 plechovky rajčat a ještě tu omáčku (500 ml), bylo omáčky opravdu hodně, ale zase špagety nebyly suché a hezky tou omáčku nasákly a nabyly. 🙂

S kořením v mase opravdu nešetřím a do omáčky pak přidám už jen sůl a pepř a pokud nedávám hotovou omáčku, tak i trochu sušeného česneku nebo česnekovou pastu a oregáno (dobré je i pizza koření, dodá tomu zajímavou chuť).

Podáváme se sklenkou červeného vína. 🙂

Recept je od kamarádky, která maso takto koření, ale samozřejmě chápu, že někomu se kombinace oregáno – bazalka – majoránka zdá divná, samozřejmě je možné dát i jedno z nich. 🙂