
Suroviny
4 porce
- 455 g filet z tresky
- 255 g uzených filet z tresky
- 455 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 1,5 šálku plnotučného mléka
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce čerstvé petržele nasekané najemno
- 2 vejce uvařená natvrdo a nakrájená na větší kousky
- 85 g másla
- cherry rajčátka
- koření na ryby
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu slijeme, brambory rozmačkáme a vmícháme do nich asi 55 g másla.
-
Filety tresky vložíme do velké pánve, přelijeme mlékem, přidáme koření na ryby a zvolna dusíme asi 10 minut. Potom mléko slijeme a uchováme.
-
Filety vyjmeme z pánve, vidličkou rozebereme na větší kousky a vykostíme. Zbývající máslo rozehřejeme ve větším kastrolu, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty.
-
Odstavíme a postupně přiléváme mléko z ryb. Kastrol vrátíme zpět na oheň a omáčku vaříme asi 5-7 minut dokud nezhoustne.
-
Potom jí odstavíme, vmícháme maso, vejce a petržel. Osolíme a opepříme a nalijeme do velké zapékací mísy. Poklademe rozmačkanými bramborami, cherry rajčátky, zakápneme máslem a pečeme asi 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Kuchařka pro každý den – lehce upraveno
Myslím, že u tohoto receptu není až tak nutné dodržet gramáž, já jsem to dělala podle oka. Neměla jsem uzené filety z tresky, tak jsem dala jenom obyčejnou a vůbec to nevadilo. Byla to zase změna a nám to chutnalo.