
Suroviny
- 1 kg hrubě mletého masa ( mix vepřové + hovězí, nebo jen vepřové, plec,
- libovější bůček)
- 2 cibule
- olej
- sůl
- pepř
- 3 vejce
- 1 kelímek (12%) sladké smetany – možno dát méně nebo použít jen mléko
- 1 dl mléka
- 6 lžic strouhanky
- 1/2 – 1 menší květák
Postup přípravy receptu
-
Na oleji mírně osmahneme cibuli, přidáme maso, sůl, pepř a restujeme zhruba 10-15 minut. Pak do masa přidáme 5 lžic strouhanky.
-
Pekáček vymastíme, vysypeme zbylou strouhankou, dáme polovinu masa, na to rozprostřeme uvařený a na růžičky rozebraný květák a na to dáme druhou polovinou masa. Pekáček přiklopíme – nebo dáme alobal a v troubě zapečeme.
-
Po zapečení zalijeme smetanou s mlékem a rozšlehanými vajíčky, trochou solí a pepřem.
-
Dopečeme, ke konci odkryjeme. Před dopečením můžeme posypat strouhaným sýrem. Chutná teplé s bramborem i studené s chlebem.
Poznámka od kuchařky
Tohle je první recept, který jsem se rozhodla poupravit. Dá se postupovat, jak je uvedeno výše, ale spíš doporučuji maso orestovat na cibulce, nechat trochu zchladnout a přidat hned všechno na začátku, tj. vejce, strouhanku, smetanu, mléko, sůl, pepř, zamíchat a ve vymaštěném pekáčku proložit květákem. Vyzkoušela jsem a výsledek se mi zdá lepší.