Zapečené mleté maso s květákem

84
- reklama -

Suroviny

1 kg hrubě mletého masa ( mix vepřové + hovězí, nebo jen vepřové, plec,
libovější bůček)
2 cibule
olej
sůl
pepř
3 vejce
1 kelímek (12%) sladké smetany – možno dát méně nebo použít jen mléko
1 dl mléka
6 lžic strouhanky
1/2 – 1 menší květák

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji mírně osmahneme cibuli, přidáme maso, sůl, pepř a restujeme zhruba 10-15 minut. Pak do masa přidáme 5 lžic strouhanky.

  2. Pekáček vymastíme, vysypeme zbylou strouhankou, dáme polovinu masa, na to rozprostřeme uvařený a na růžičky rozebraný květák a na to dáme druhou polovinou masa. Pekáček přiklopíme – nebo dáme alobal a v troubě zapečeme.

  3. Po zapečení zalijeme smetanou s mlékem a rozšlehanými vajíčky, trochou solí a pepřem.

  4. Dopečeme, ke konci odkryjeme. Před dopečením můžeme posypat strouhaným sýrem. Chutná teplé s bramborem i studené s chlebem.

Poznámka od kuchařky

Tohle je první recept, který jsem se rozhodla poupravit. Dá se postupovat, jak je uvedeno výše, ale spíš doporučuji maso orestovat na cibulce, nechat trochu zchladnout a přidat hned všechno na začátku, tj. vejce, strouhanku, smetanu, mléko, sůl, pepř, zamíchat a ve vymaštěném pekáčku proložit květákem. Vyzkoušela jsem a výsledek se mi zdá lepší.