Zapečené mačkané brambory

124
- reklama -

Suroviny
dle počtu strávníků

Dle počtu strávníků:
brambory nové nebo pozdní dobře vykartáčkované
anglická slanina nebo moravská, váhalova…
sýr Niva nebo jiný, dle vlastní chuti
sušená šunka
sušená rajčata
mozzarella
posekané bylinky dle chuti
sůl
pepř mletý nebo jiné koření
sádlo nebo olej

Postup přípravy receptu

  1. Brambory dobře omyjeme, pozdní vykartáčkujeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Po uvaření scedíme, necháme částečně zchladnout a opatrně rozmáčkneme nebo roztrhneme, ale tak, aby byl brambor z vrchu rozbitý, ale ještě držel pohromadě.


    Zobrazit celý recept

  2. Náplň je velmi variabilní, u nás je oblíbená slanina s Nivou + pepř a česnek, schwarzwaldská šunka s jemnějším sýrem, sušenými rajčaty + bylinky.

  3. Rozmáčknuté brambory ochutíme kořením a bylinkami. Solíme dle slanosti použité náplně, kterou na brambory poklademe drobně pokrájenou. Pokud chceme verzi bezmasou, použijeme například mozzarellu, sušená rajčata, bazalku nebo tymián, oregano…Je-li náplň sušší, položíme na brambor tenký plátek másla nebo pokapeme olejem.

  4. Vymažeme sádlem nebo olejem pekáč či zapékací mísu, kterou naplníme připravenými naplněnými bramborami a dáme zapéct do předehřáté trouby na 190 stupňů dozlatova a dokřupava.

  5. Podáváme s čerstvou zeleninou, zeleninovými saláty dipy ze zakysané smetany.