
Suroviny
            5 porcí
							
    
- 500 g mletého masa mix
- 1 cibule
- 1 lžička drceného kmínu(raději římský)
- 1 lžička koriandru
- 1 lžíce oregána
- 1 lžička rozmarýnu
- trochu pepře
- 1 vajíčko
- 2 lžíce smetany
- strouhanka
- olej
- sůl
- petrželka
- na omáčku:
- smetanu 33%
- 1 lžíci bazalky
- 2 lžíce mouky
- 1 malý rajský protlak
- trochu ostřejšího kečupu
- 4 cherry rajčátka
- sůl
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- eventuelně cukr
Postup přípravy receptu
- 
Do masa dáme pár lžic studené vody osolíme, opepříme, přidáme veškeré koření, petrželku a cibuli nakrájené nadrobno, smetanu, promícháme a necháme chvíli odpočívat. 
- 
Poté přidáme vajíčko a dáme strouhanku, aby šly pěkně tvarovat koule jako menší mandarinky. 
- 
Do pánve dáme olej a koule zprudka opečeme ze všech stran, pak je přendáme do pekáčku s troškou vody a dáme na 20 minut zapéct do trouby. 
- 
Na pánev s vysmaženým olejem dáme rajský protlak,kečup, cherry rajčátka, bazalku, 200 ml vody,sůl a povaříme. 
- 
Po uplynutí doby pečení vylijeme na koule omáčku a necháme dále péct, tak 30 minut. 
- 
Vyndáme z trouby, dáme na hořák, zalijeme ještě smetanou s rozšlehanou moukou, je-li třeba, tak přidáme i trochu vody, mícháme a ochucujeme citronovou šťávou, eventuelně cukr. 
Poznámka od kuchařky
K těm kořeněným koulím mě kdysi přivedl nějakým svým receptem Jamie Olivier-jsou výborné, podávala jsem s knedlíkama, ale stejně tak dobré jsou s rýží a těstovinami.
 
            