Suroviny
4 porce
- 400 g houskového knedlíku
- 200 g salámu Gothaj
- 1 kelímek šlehačky 33 %
- 5 syrových vajec
- máslo
- sůl
- pepř čtyř barev
Postup přípravy receptu
-
Houskový knedlík nakrájíme na kolečka a následně na malé kostičky. Stejně tak to uděláme s malou „štanglí“ salámu Gothaj.
-
Do misky si rozklepneme pět čerstvých vajec, které rozšleháme, a přilijeme k nim celý obsah kelímku se šlehačkou. Lehce osolíme, opepříme a ještě promícháme.
-
Nachystáme si zapékací misku (na uvedené množství je vhodná miska o objemu dvou litrů). Misku si vymažeme máslem. Do vymazané misky nasypeme polovinu nakrájených kostiček houskového knedlíku.
-
Na tuto vrstvu dáme nakrájené kostičky Gothaje a opepříme čerstvě mletým pepřem čtyř barev. Vše zasypeme zbylou polovinou nakrájeného houskového knedlíku a zalijeme šlehačkou s rozmíchanými vejci. Na povrchu ještě opepříme a zlehka povrch posypeme jemnou rohlíkovou strouhankou.
-
Na takto „zasněžený“ obsah zapékací misky položíme čtyři tenké plátky másla.
-
Vložíme do rozpálené trouby a pečeme nezakryté cca 30 minut, dokud nám povrch krásně nezezlátne. Vynikající přílohou je okurkový salát. Zdobíme sekanou šalotkou a pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Musím konstatovat, že se nejedná o recept tzv. ze zbytků, ale bylo zcela cílené tento recept uvařit dle receptu z knihy „Vaříme s Apetýtem“ vydané Českým rozhlasem Brno v roce 2002.
Je opravdu nutné nepodcenit kvalitu použitých surovin (šlehačku nenahradit mlékem, živočišné máslo nenahradit rostlinným a Gothaj napodobeninou Gothaje bez masa. Poté si opravdu pochutnáte i na tak jednoduchém pokrmu.