Suroviny
2-3 porce
- 10-15 žampionů
- 150 g různých zbytků masa či uzenin
- 150 g různých tvrdých sýrů vhodných ke strouhání
- 1-2 stroužky česneku
- trochu petrželky
- sádlo
- sůl
- pepř
- vajíčko
Postup přípravy receptu
-
Houbám vykroutíme nožičky (dáme je stranou) a hlavičky vydlabeme na plnění, omyjeme a osušíme.
-
Pak připravíme náplň: Do misky nakrájíme nadrobno zbytky masa nebo uzenin, nasekáme nadrobno nožičky žampionů, nastrouháme zbytky sýra, rozetřeme či prolisujeme česnek, nadrobno nasekáme petrželku, přisolíme, opepříme dle chuti a všechno promícháme. Kdo chce, může přidat vajíčko, aby směs lépe vázala (není nutné).
-
Naplníme hlavičky hub vrchovatě, že budeme mít skoro kuličky.
-
Naskládáme je do pekáčku hodně vymazaného sádlem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na cca 200°C asi 20 minut přikryté, aby se všechno propeklo, pak pekáček odkryjeme, můžeme zakápnout trochou vody pro šťávu a asi 10 minut dopečeme do zlatova.
Poznámka od kuchařky
Podává se s vařeným bramborem, brkaší nebo s chlebem či pečivem.
Paní Jiřina Šejbalová (1905-1981, významná česká herečka) byla znamenitá a vyhlášená kuchařka. Zejména za II. svět. války za ní chodila řada kolegů-herců a jiných kumštýřů se dobře nadlábnout. Potravin byl obecně nedostatek a tak paní Šejbalová musela hodně improvizovat a zužitkovat veškeré zbytky v kuchyni a použít, co zahrada a příroda dala. Tento recept byl kdysi uveřejněn v malé kuchařce od J. Šejbalové z poválečné doby, kterou jsem objevil a koupil ve venkovském antikvariátu. Bohužel jsem jí někomu půjčil…
Místo žampionů jdou samozřejmě použít malé plodnice bedel nebo i „masáků“ (jsou i chuťově lepší než žampasy). „Masáci“ jsou jedlé muchomůrky růžovky. Ale POZOR!!! Sběr těchto hub je opravdu pro znalce pro riziko možnosti záměny s jinou jedovatou houbou či muchomůrkou! Kdo bezpečně nerozpozná bedlu nebo „masáka“, ať si raději koupí bílé žampiony v supermarketu. Já to taky občas dělám… Nechte si šmakovat!!!