Zapečené houby podle paní Šejbalové

39
- reklama -

Suroviny
2-3 porce

10-15 žampionů
150 g různých zbytků masa či uzenin
150 g různých tvrdých sýrů vhodných ke strouhání
1-2 stroužky česneku
trochu petrželky
sádlo
sůl
pepř
vajíčko

Postup přípravy receptu

  1. Houbám vykroutíme nožičky (dáme je stranou) a hlavičky vydlabeme na plnění, omyjeme a osušíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak připravíme náplň: Do misky nakrájíme nadrobno zbytky masa nebo uzenin, nasekáme nadrobno nožičky žampionů, nastrouháme zbytky sýra, rozetřeme či prolisujeme česnek, nadrobno nasekáme petrželku, přisolíme, opepříme dle chuti a všechno promícháme. Kdo chce, může přidat vajíčko, aby směs lépe vázala (není nutné).

  3. Naplníme hlavičky hub vrchovatě, že budeme mít skoro kuličky.

  4. Naskládáme je do pekáčku hodně vymazaného sádlem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na cca 200°C asi 20 minut přikryté, aby se všechno propeklo, pak pekáček odkryjeme, můžeme zakápnout trochou vody pro šťávu a asi 10 minut dopečeme do zlatova.

Poznámka od kuchařky

Podává se s vařeným bramborem, brkaší nebo s chlebem či pečivem.

Paní Jiřina Šejbalová (1905-1981, významná česká herečka) byla znamenitá a vyhlášená kuchařka. Zejména za II. svět. války za ní chodila řada kolegů-herců a jiných kumštýřů se dobře nadlábnout. Potravin byl obecně nedostatek a tak paní Šejbalová musela hodně improvizovat a zužitkovat veškeré zbytky v kuchyni a použít, co zahrada a příroda dala. Tento recept byl kdysi uveřejněn v malé kuchařce od J. Šejbalové z poválečné doby, kterou jsem objevil a koupil ve venkovském antikvariátu. Bohužel jsem jí někomu půjčil…

Místo žampionů jdou samozřejmě použít malé plodnice bedel nebo i „masáků“ (jsou i chuťově lepší než žampasy). „Masáci“ jsou jedlé muchomůrky růžovky. Ale POZOR!!! Sběr těchto hub je opravdu pro znalce pro riziko možnosti záměny s jinou jedovatou houbou či muchomůrkou! Kdo bezpečně nerozpozná bedlu nebo „masáka“, ať si raději koupí bílé žampiony v supermarketu. Já to taky občas dělám… Nechte si šmakovat!!!