Suroviny
4 – 6 porcí
- gnocchi 2 balení (po 500 g)
- kuřecí prsa
- kuřecí stehna – celkem asi 300 g (může být i více)
- žampiony, 10 i více
- brokolice dle chuti
- sůl
- pepř bílý mletý
- sojová omáčka
- koření na kuřecí maso 1 lžička
- olej
- voda 1 dcl
- smetana (30 %) 2 ks po (250 ml může být jedna 30% a jedna 10%)
- máslo lžíce
- mouka hladká lžička
- uzený sýr 100 g
- sýr eidam 50 g
- provensálské koření 1/4 lžičky
- zelená cibulka naťovka
Postup přípravy receptu
-
Gnocchi uvaříme podle návodu – tj. dáme je do vroucí osolené vody a hned jak vyplavou na povrch, tak je scedíme a dáme stranou.
-
Kuřecí maso nakrájíme na proužky, dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme koření na kuřecí maso, zakápneme sojovou omáčkou a orestujeme v pánvi na horkém tuku. Ke skoro hotovým nudličkám přidáme přepůlené žampiony a jen je na horké pánvi párkrát promícháme. Pak vše podlijeme vodou a uložíme stranou.
-
V hlubší pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme mouku, zlehka mícháme do světlé barvy, pak zalijeme smetanou, dobře rozmícháme a necháme asi 5 min. jemně provařit. Potom přidáme nakrájené sýry (půlku uzeného si uložíme na později) a necháme pomalu za občasného promíchání rozpustit. Ke konci dle potřeby dosolíme a vmícháme špetku mletého bílého pepře.
-
V zapékací míse si promícháme hotové gnocchi s masem, přidáme brokolici, přisypeme nahrubo nakrájené bylinky a vše zalijeme sýrovou omáčkou. Zlehka promícháme.
-
Nakonec přimícháme na větší kousky nakrájený zbytek uzeného sýra. Přiklopíme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby (180°C). Necháme dojít k varu, odklopíme a ještě asi 15-20 min zapékáme.
Poznámka od kuchařky
Gnocchi jsem si vpustila do kuchyně na základě receptů od Dzungily a jsem za to ráda. Je to nejen vděčná příloha, ale i vhodná surovina na kombinování se spoustou jiných přísad. Já i moje děti je milujeme a zatím nás nikdy nezklamaly.
Tohle jídlo lze připrait i předem, až do fáze promíchání v pekáčku a pak už jen po příchodu domů (práce,…) šupnout do trouby.
Komu se nechce vařit sýrová omáčka, tak jistě může použít i sýrové omáčky prodávané jak ve stavu sypkém (Vitana Natur,..) nebo tekutém (mlékárna Bohušovice,…). Já jsem spíš pro čerstvé domácí omáčky, ale chuti se meze nekladou.