
Suroviny
4+
- Na zapečené brambory:
- 4-5 velkých brambor
- 6 vajec
- 1/2 hrnku polotučného mléka (více či méně dle chuti)
- 1 větší cibule – nakrájená nadrobno
- 1 menší cihlička uzené šunky – nakrájená na drobné kostky
- sůl na vaření brambor
- 1/2 sáčku nastrouhaného Extra Sharp Cheddar (či 1 cihlička na nastrouhání)
- 1 lžička kožení Lemon-Pepper (McCormick či např. Lawry´s – prosím, podívat se na poznámku pod textem)
- 1 lžíce Extra Virgin Olive Oil
- 2-3 lžíce čerstvé petrželky – nasekané nadrobno
- Obloha:
- – prakticky záleží na kreaci tvůrce a chuti strávníků, volila jsem nakrájená rajčata, kyselé okurky a zelené papričky
- – chod jsem doplnila okurkovým salátem
- Okurkový salát:
- 1 větší salátová okurka – oloupaná a nastrouhaná
- špetka soli
- špetka černého pepře
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička moučkového cukru
- trocha studené vody
Postup přípravy receptu
-
Brambory v horké osolené vodě povaříme ve slupce do poloměkka, scedíme, necháme chvilku vychladnout a oloupeme. Poté nahrubo nastrouháme a dáme stranou prozatím stranou.
-
Během vaření brambor můžeme čas využít k rychlé přípravě salátu. Nastrouhanou okurku v misce smícháme s ostatními ingrediencemi a případě dochutíme podle vlastní nálady, někdo raději ostřejší, někdo kyselejší apod. Po smíchání dáme do ledničky trochu ochladit před podáváním.
-
Troubu předehřejeme na 165°C (325°F), ve velké míse smícháme vejce, mléko a koření. Zapékací misku vytřeme olejem, na dno jako první vrstvu dáme trochu cibule, nandáme vrstvičku brambor, šunky, sýra a posypeme petrželkou. Tento postup opakujeme až na poslední vrstvu (mě to vyšlo na 3 vrstvy), akorát nasypeme sýr, zalijeme zbytkem rozmixované vaječné směsi s mlékem.
-
Dáme do trouby na 50-55 minut zapéct, vyzkoušíme rozkrojením nože uprostřed a pokud už jsou vajíčka (směs), tak můžeme začít servírovat, jinak necháme ještě pár minut dopéct.
Poznámka od kuchařky
– ohledně Lemon-Pepper koření (to mají povětšinou jen ve větších supermarketech), jako náhrada se dá použít jen sůl, mletý černý pepř smíchané s trochou citrónové šťávy na příchuť









