
Suroviny
- 1 obrovská cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 150 g quinoy
- 3 dcl drůbežího vývaru
- 1 bobkový list
- 2 vejce
- 3 lžíce husté zakysané smetany nebo jogurtu
- 100 g nastrouhaného sýra (Gouda)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Cuketu oloupat, očistit, nakrájet na kostičky.
-
V hlubokém hrnci rozpálit máslo + olej, do sklovita osmahnout cibuli nadrobno, přidat česnek a quinou a krátce orestovat. Přidat 1 dcl vývaru a počkat, než se vstřebá.
-
Pak přidat kostky cukety, bobkový list, sůl (opatrně), pepř, další 1 dcl vývaru a dobře promíchat. Pod poklicí 20-25 minut dusit, až je cuketa měkká a quinoa hotová. Pokud je třeba, přidat během toho ještě vývar.
-
Až je všechna tekutina vstřebaná, vyndat bobkový list, zalít směs v hrnci rozšlehanými vejci se smetanou (jogurtem) a vsypat část sýra.
-
Naplnit zapékací nádobu (vytřenou lehce olivovým olejem), posypat nastrouhaným sýrem, zapékat na 210°C cca 15 min. Já jsem podávala s rajčaty a nakládanými houbami.
Poznámka od kuchařky
Na fotce to asi nevypadá úplně vábně, ale kdo máte přebytek cuket a ještě neznáte quinou, zkuste to, budete překvapení – je to jemná, lehká, zdravá krmě =)