Zapečená pohanka

292
- reklama -

Suroviny

500 g pohanky (používáme celá zrna, tedy kroupy, ale samozřejmě můžete použít lámanku)
4 vejce
cca 200 g Hermelínu nebo Nivy či jiného výraznějšího sýra
zelenina dle chuti a sezóny (tentokrát jsme použili jarní cibulku, cuketu, česnek, brokolici a pro barevnou pestrost mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice)
1 zeleninový bujón nebo sůl

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku namočíme na 2-3 hodinky do studené vody – nevaříme. Díky namočení změkne, ale neztratí cenné látky. Přebytečnou vodu slijte. Poté ji osolíme nebo do ní rozdrobíme (opravdu na jemno) kostičku bujónu.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím na pánvičce orestujeme na olivovém oleji nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou cuketu a česnek (pozor, ať nezčerná – zhořkl by).

  3. Brokolice rozkrájíme na růžičky a uvaříme na skus. Pokud použijete brokolici mraženou, máte o tento krok ulehčenou práci, ale čerstvá je čerstvá. Veškerou zeleninu zamíchejte do pohanky, tedy i mraženou směs, pokud ji použijete. Pohanku přendejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy.

  4. V hrnku rozkvedlejte 4 vejce, můžete je zředit trochou mléka a osolte je (počítejte také se slaností sýra, tak raději méně než více). Pohanku zalijte vejci a povrch posypte nakrájeným či nastrouhaným sýrem.

  5. Pečte dozlatova. Pohanku peču v remosce, pokud bych ji pekla v troubě, tak bych nastavila teplotu kolem 200°C.