Suroviny
- 500 g pohanky (používáme celá zrna, tedy kroupy, ale samozřejmě můžete použít lámanku)
- 4 vejce
- cca 200 g Hermelínu nebo Nivy či jiného výraznějšího sýra
- zelenina dle chuti a sezóny (tentokrát jsme použili jarní cibulku, cuketu, česnek, brokolici a pro barevnou pestrost mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice)
- 1 zeleninový bujón nebo sůl
Postup přípravy receptu
-
Pohanku namočíme na 2-3 hodinky do studené vody – nevaříme. Díky namočení změkne, ale neztratí cenné látky. Přebytečnou vodu slijte. Poté ji osolíme nebo do ní rozdrobíme (opravdu na jemno) kostičku bujónu.
-
Mezitím na pánvičce orestujeme na olivovém oleji nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou cuketu a česnek (pozor, ať nezčerná – zhořkl by).
-
Brokolice rozkrájíme na růžičky a uvaříme na skus. Pokud použijete brokolici mraženou, máte o tento krok ulehčenou práci, ale čerstvá je čerstvá. Veškerou zeleninu zamíchejte do pohanky, tedy i mraženou směs, pokud ji použijete. Pohanku přendejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy.
-
V hrnku rozkvedlejte 4 vejce, můžete je zředit trochou mléka a osolte je (počítejte také se slaností sýra, tak raději méně než více). Pohanku zalijte vejci a povrch posypte nakrájeným či nastrouhaným sýrem.
-
Pečte dozlatova. Pohanku peču v remosce, pokud bych ji pekla v troubě, tak bych nastavila teplotu kolem 200°C.