Zapečená cuketa / lilek s mletým masem a mozzarellou

82
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

Mletá směs:
600 g mletého masa dle chuti: vepřové, drůbeží, hovězí
1 velká cibule
cca 3 stroužky česneku
hrst bazalky
1 plechovka rajského protlaku – 120 gramů
cca 1 lžička cukru
sůl
pepř mletý
olej
Dále:
cca 1 kg mladé neloupané cukety, dle potřeby
250 g okapané Mozzarelly
olej nebo máslo na vymazání pekáčku
parmezán na posypání, nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. K cibuli přidáme maso a smažíme do jeho rozmělnění (pomoci si můžeme šťouchadlem na brambory, jde to raz dva). Maso osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek, hrstku pokrájených lístků bazalky, protlak a plnější lžičku cukru. Vše ještě společně smažíme do rozvonění.


    Zobrazit celý recept

  2. Cuketu pokrájíme na plátky zhruba centimetr silné a vyskládáme jimi dno olejem vytřeného pekáčku nebo zapékací mísy. Na cuketu nasypeme polovinu mleté směsi, na kterou poklademe polovinu na plátky pokrájené mozzarelly a tu zakryjeme opět vrstvou o maličko tenčích plátků cukety. Následuje vrstva zbylé mleté směsi, vrstva mozzarelly a můžeme pekáček zaklopit.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 minut, kdy po 20-25 minutách odklopíme a dopečeme dozlatova. Pokud zvolíme místo cukety lilek, postup přípravy zůstává stejný, vypotit ho nenecháváme, není to potřeba. Zapékat můžeme i v remosce, doba pečení je cca 40 minut.

  4. Po upečení nandáme na talíře, posypeme parmezánem a podáváme. Pokrm je výborný i zastudena.

  5. Kdo si chce připravit bezmasou verzi, použije sojový granulát místo mletého masa. Postup přípravy zůstává stejný.