Suroviny
2 velké
- 1 brokolice bez košťálu
- 1 pl sádla nebo oleje
- 1 svazek lahůdkových cibulek
- 1 nožka pikantnější klobásy
- 1 silnější plátek celeru
- 3 rajčata
- 2 pl nasekané hladkolisté petrželky
- 100 g tvrdého sýra
- 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 2 vejce
- sůl
- mletý pepř
- na vymazání a vysypání nádoby trochu tuku
- strouhanka
Postup přípravy receptu
-
Z brokolice odstraníme silný středový košťál, který upotřebíme na polévku, nebo do bramborového pyré. Brokolici rozebereme na růžičky a dáme do osolené vařící vody na 3 minuty převařit. Poté ji scedíme a necháme odkapat.
-
V hlubším hrnci necháme rozehřát tuk a přidáme na velice drobné kostičky nakrájenou klobásku, kterou necháme 2 minuty osmahnout. Pak přidáme pokrájené cibulky a společně restujeme další 2 minuty. Hrnec odstavíme z ohně a směsku necháme zchladnout.
-
Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do hlubší nádobky, spaříme horkou vodou, ihned ochladíme a slupku nožíkem odstraníme. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, celer a sýr nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
-
Takto připravené suroviny přidáme k vychladlé směsi, přisypeme petrželku, okořeníme a dobře promícháme. Přendáme do vymazané a strouhankou vysypané nádoby, vhodné pro vlnění v MT, zalijeme rozmíchanými vejci s kondenzovaným mlékem, vložíme do mikrovlnné trouby a přikryjeme poklopem na ohřívání pokrmů.
-
Vlníme na plný výkon (já mám 700W dva krát po 9 minutách). Poté ještě necháme 2 minuty v uzavřené troubě dojít.
-
Překlopíme na talíř, naporcujeme a podáváme s čerstvou zeleninou. Hodí se i jemná bramborová kaše přizdobená kroužky osmažené cibulky.
Poznámka od kuchařky
Né, že bych byla líná:-)ale opět jsem se v tomto počasí chtěla vyhnout chození kolem rozpálené trouby.Takto připravená bašta z mikrovlnky byla moc dobrá i díky tomu kondenzovanému mléku, které moc ráda v kuchyni používám. Já mám doma „masožravce“kterému nevadí ani celer, který jídlo společně s klobáskou hezky ovoněl,ale dovedu si to představit i s podušenými žampionky, nebo s hříbky.
Dávám tento svůj nápad pouze jako předlohu a každý si může suroviny přizpůsovit podle svého jazýčku.