Zapečená brokolice v MW

72
- reklama -

Suroviny
2 velké

1 brokolice bez košťálu
1 pl sádla nebo oleje
1 svazek lahůdkových cibulek
1 nožka pikantnější klobásy
1 silnější plátek celeru
3 rajčata
2 pl nasekané hladkolisté petrželky
100 g tvrdého sýra
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
sůl
mletý pepř
na vymazání a vysypání nádoby trochu tuku
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Z brokolice odstraníme silný středový košťál, který upotřebíme na polévku, nebo do bramborového pyré. Brokolici rozebereme na růžičky a dáme do osolené vařící vody na 3 minuty převařit. Poté ji scedíme a necháme odkapat.


    Zobrazit celý recept

  2. V hlubším hrnci necháme rozehřát tuk a přidáme na velice drobné kostičky nakrájenou klobásku, kterou necháme 2 minuty osmahnout. Pak přidáme pokrájené cibulky a společně restujeme další 2 minuty. Hrnec odstavíme z ohně a směsku necháme zchladnout.

  3. Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do hlubší nádobky, spaříme horkou vodou, ihned ochladíme a slupku nožíkem odstraníme. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, celer a sýr nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

  4. Takto připravené suroviny přidáme k vychladlé směsi, přisypeme petrželku, okořeníme a dobře promícháme. Přendáme do vymazané a strouhankou vysypané nádoby, vhodné pro vlnění v MT, zalijeme rozmíchanými vejci s kondenzovaným mlékem, vložíme do mikrovlnné trouby a přikryjeme poklopem na ohřívání pokrmů.

  5. Vlníme na plný výkon (já mám 700W dva krát po 9 minutách). Poté ještě necháme 2 minuty v uzavřené troubě dojít.

  6. Překlopíme na talíř, naporcujeme a podáváme s čerstvou zeleninou. Hodí se i jemná bramborová kaše přizdobená kroužky osmažené cibulky.

Poznámka od kuchařky

Né, že bych byla líná:-)ale opět jsem se v tomto počasí chtěla vyhnout chození kolem rozpálené trouby.Takto připravená bašta z mikrovlnky byla moc dobrá i díky tomu kondenzovanému mléku, které moc ráda v kuchyni používám. Já mám doma „masožravce“kterému nevadí ani celer, který jídlo společně s klobáskou hezky ovoněl,ale dovedu si to představit i s podušenými žampionky, nebo s hříbky.

Dávám tento svůj nápad pouze jako předlohu a každý si může suroviny přizpůsovit podle svého jazýčku.