
Suroviny
- Na dva kousky potřebujete:
- 2 žampiony (velké, s širokou hlavou, nejlépe Portobello)
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- cca 100 g nivy
- 1 šalotka (nebo malá cibulka)
- 1 stroužek česneku
- čerstvý tymián
- listové těsto
- 1 vejce (na potření)
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
-
Z žampionů odstarníme nožičky, případně klobouky oloupeme. Osolíme a opečeme na pánvi s olejem pěkně dozlatova.
-
Vyjmeme a na stejnou pánev dáme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku, po chvili česnek a vhodíme špenátové listy. Necháme zavadnout a osolíme.
-
Trochu nivy si nahrubo nastrouháme, dáme do kloboučků a zbytek kloboučků vyplníme špenátem, upěchujeme.
-
Z listového těsta si vyválíme tenký plát, vykrojíme dvě kolečka o trochu větší než klobouky hub a druhé dvě ještě o něco větší, abychom jím klobouky překryli a mohli kolem upevnit.
-
Kolečko pod klobouk si přeneseme na papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme na něj klobouček špenátem dolů a na klobouk shora dáme ještě plátek sýru.
-
Druhé kolečko také pomažeme vejcem a pomazanou stranou překryjeme klobouk, urovnáme a dole vidličkou oba okraje spojíme.
-
Celé pomažeme vejcem a posypeme tymiánem.
-
Vložíme do trouby rozpálené na 180 – 200C a pečeme dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Je to opravdu úžasná dobrota a dám ruku do ohně za to, že i zapřísáhlý masožravec si tuhle vegetariánskou dobroutu dá s velkou chutí. 🙂
Samozřejmě druhům náplní se meze nekladou.
Apetit 10/2012