Suroviny
4 porce
- 8 velkých žampionů
- 100 g nivy
- 50 g eidamu
- 50 g slaniny(použila jsem gazdovskou)
- 1 lžíci oleje
- 2 lžíce nakrájených lístků petržele
- 1 menší cibuli
- 1 silnější plátek másla
- sůl,mletý pepř
- dále budeme potřebovat
- 1 lžíci oleje
- 1 silnější plátek másla
- 1 malou cibuli
- 1 malou mrkev
- 150 ml zeleninového vývaru nebo vody
Postup přípravy receptu
-
Žampiony sloupneme, nožky a dužinu pomocí kávové lžičky vydlabeme a nakrájíme nadrobno.
-
Slaninu a cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme orestovat do pánve s rozehřátým olejem.
-
Přidáme nakrájenou žampionovou dužinu, nakrájenou petrželku a zlehka opepříme. Podlijeme 50ml vody, promícháme, 5minut slabým varem dusíme a pak necháme malinko vystydnout.
-
Přidáme nastrouhané sýry a promícháme. Do každého žampionového kloboučku dáme kousek másla, osolíme a naplníme připravenou směsí.
-
Ve druhé větší pánvi na rozehřátém másle s olejem orestujeme na céčka nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.
-
Na takto připravený základ položíme naplněné žampiony, podlijeme vývarem a přiklopíme pokličkou.
Na mírném plameni dusíme 15minut. Podle potřeby dochutíme a podáváme s bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
Máte rádi plněné žampiony? Když je teplé počasí a nechcete zapínat troubu,můžete naplněné kloboučky udělat i na sporáku na pánvičce pod pokličkou.