Žampiony plněné, na zelenině dušené

62
- reklama -

Suroviny
4 porce

8 velkých žampionů
100 g nivy
50 g eidamu
50 g slaniny(použila jsem gazdovskou)
1 lžíci oleje
2 lžíce nakrájených lístků petržele
1 menší cibuli
1 silnější plátek másla
sůl,mletý pepř
dále budeme potřebovat
1 lžíci oleje
1 silnější plátek másla
1 malou cibuli
1 malou mrkev
150 ml zeleninového vývaru nebo vody

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony sloupneme, nožky a dužinu pomocí kávové lžičky vydlabeme a nakrájíme nadrobno.


    Zobrazit celý recept

  2. Slaninu a cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme orestovat do pánve s rozehřátým olejem.

  3. Přidáme nakrájenou žampionovou dužinu, nakrájenou petrželku a zlehka opepříme. Podlijeme 50ml vody, promícháme, 5minut slabým varem dusíme a pak necháme malinko vystydnout.

  4. Přidáme nastrouhané sýry a promícháme. Do každého žampionového kloboučku dáme kousek másla, osolíme a naplníme připravenou směsí.

  5. Ve druhé větší pánvi na rozehřátém másle s olejem orestujeme na céčka nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.

  6. Na takto připravený základ položíme naplněné žampiony, podlijeme vývarem a přiklopíme pokličkou.
    Na mírném plameni dusíme 15minut. Podle potřeby dochutíme a podáváme s bramborovou kaší.

Poznámka od kuchařky

Máte rádi plněné žampiony? Když je teplé počasí a nechcete zapínat troubu,můžete naplněné kloboučky udělat i na sporáku na pánvičce pod pokličkou.