Suroviny
- větší žampiony
- brokolice
- sýr Niva
- sýr Eidam
- máslo
- 5 lžic vody
Postup přípravy receptu
-
Zapneme si na předehřátí troubu (mám plynovou).
-
Z brokolice použijeme pouze růžice, které vložíme do cedníku, necháme chvíli odkapat a poté je rozebereme na drobnější kousky (hlavní stvol a drobnější stonky použijeme na polévku).
-
Žampony očistíme a nejlépe lžičkou vydlábneme nožku společně s kouskem dužiny, ale pouze, co je jen pod ní (opět nevyhazujeme a přidáme ke zbytkům brokolice na polévku).
-
Do každého žampionu dáme malinký oříšek másla a rozdrobenou nivu. Na to položíme brokolici, trošku prsty utlačíme a zasypeme na hrubém struhadle nastrouhaným eidamem.
-
Do zapékací mísy dáme vodu, plátek másla a poskládáme vedle sebe naplněné kloboučky žampionů. Přiklopíme víkem a vložíme zapéct na 15 minut do předehřáté trouby. Hotové na talíři přelijeme šťávou. Jsou chutné s různě upravenými bramborami, ale hodí se i pouze na listu salátu s pečivem.
Poznámka od kuchařky
Množství surovin úmyslně neuvádím, plnila jsem podle stavu lednice.
Já jsem použila na 3porce 8 větších žampionů,70g Nivy,70g Eidamu a růžiček brokolice bylo 250g.
Ničím jsem nekořenila, sýry udělaly své a bylo to moc fajn.