
Suroviny
- 400 g čerstvých žampionů
- 70 g uzené slaniny
- 2 šalotky
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml smetany + mléko podle potřeby
- cca hrnek vývaru
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- mletý kmín
- sůl
- špetka kajenského pepře
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme a nakrájíme na větší kousky (neloupala jsem). Slaninu nakrájíme na kostičky a šalotku nadrobno.
-
Slaninu rozpustíme a přidáme šalotku. Až zesklovatí, přisypeme žampiony a orestujeme. Když začnou zlátnout, přidáme papriku.
-
Krátce opečeme a zalijeme vývarem, asi tak do do poloviny směsi. Přidáme kořeni a dusíme cca 10 minut.
-
Ve smetaně rozmícháme mouku a vlijeme k žampionům. Vše společně vaříme dalších 10-15 minut. Hlídáme a mícháme.
-
Nakonec hustotu upravíme zbytkem vývaru nebo mlékem a omáčku dochutíme. Podáváme s brambory nebo těstovinami.
Poznámka od kuchařky
Jako další variantu můžete se žampiony přidat na kostky nakrájené brambory a dusit společně. Nebo těsně před dovařením vsypat gnochi a společné krátce povařit. Já jsem dnes zvolila variantu vařených brambor.