Žampionový krém

241
- reklama -

Suroviny
3 porce

300 g čerstvých žampionů
150 g cibule
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 masox
1 smetana na vaření
sůl
pepř
bobkový list
kopr
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli na kostičky nakrájenou v rendlíku orestujeme na 1 pol. lž. másla a osmahneme, přidáme 1/2 očištěných a na plátky nakrájených žampionů, zesklovatíme je na cibulce, přidáme hladkou mouku, kterou osmahneme a zalijeme necelým litrem studené vody, řádně rozmícháme, vložíme masox, bobkový list, osolíme a opepříme. Vaříme za občasného míchání 20 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Bobkový list vyjmeme a polévku rozmixujeme ponorným mixérem, pak vrátíme na oheň, přilijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a necháme provařit.

  3. Na talíři zdobíme zbylými žampiony, které jsme na pánvičce orestovali na zbylém másle do zlatavé barvy a čerstvou petrželkovou natí.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: recept z časopisu Vlasta někdy před více jak 10 lety, malinko mnou poupravený.