- reklama -
Suroviny
3 porce
- 300 g čerstvých žampionů
- 150 g cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 masox
- 1 smetana na vaření
- sůl
- pepř
- bobkový list
- kopr
- petrželka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli na kostičky nakrájenou v rendlíku orestujeme na 1 pol. lž. másla a osmahneme, přidáme 1/2 očištěných a na plátky nakrájených žampionů, zesklovatíme je na cibulce, přidáme hladkou mouku, kterou osmahneme a zalijeme necelým litrem studené vody, řádně rozmícháme, vložíme masox, bobkový list, osolíme a opepříme. Vaříme za občasného míchání 20 minut.
-
Bobkový list vyjmeme a polévku rozmixujeme ponorným mixérem, pak vrátíme na oheň, přilijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a necháme provařit.
-
Na talíři zdobíme zbylými žampiony, které jsme na pánvičce orestovali na zbylém másle do zlatavé barvy a čerstvou petrželkovou natí.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: recept z časopisu Vlasta někdy před více jak 10 lety, malinko mnou poupravený.
Kuchařka: ivulinka