Žampionové rizoto s mrkvičkami na karamelu s chilli

95
- reklama -

Suroviny
4 porce

Rizoto:
0,2 l rýže Basmati
200 g žampionů
0,3 l zeleninového vývaru
1/2 cibule
3 stroužky česneku
1 menší mrkev
majoránka
sůl
pepř podle chuťi
30 g parmezánu
30 g másla
Mrkvičky:
300 g baby mrkviček
1 chilli paprika malá
1 lžíce cukru
sůl
pepř podle chuťi
1/4 limetky
20 g másla
0,15 l bílého vína
petržel

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme pánev, na které necháme rozpustit máslo. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, opečeme do zlata. Pak dáme utřený česnek a na jemno nakrájené žampiony. Orestujeme a přidáme rýži, kterou také orestujeme. Přidáme koření a podlijeme vývarem. Občas promícháme, aby se rýže nepřilepovala k pánvi.

  2. Mezitím necháme zkaramelizovat v hrnci cukr. Přidáme chilli, máslo a mrkve a podléváme vínem. Necháváme dusit 15 minut. Nakonec přidáme jemně nasekanou petržel, promícháme. Rýži po 20 minutách dušení vypneme. Na závěr do rizota vmícháme jemně nastrouhaný parmezán.