Suroviny
- 500 g čerstvých žampionů
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky kmínu (raději používám mletý)
- 1 lžička houbového koření (nemusí být)
- olej
- sůl
- pepř
- 1,5 hrnku pohanky
- sušený libeček
- sušená petrželka
- sušená celerová nať
- zeleninový bujon v kostce
Postup přípravy receptu
-
Pohanku propláchneme, zalijeme 1.5-násobkem vody, osolíme a přidáme sušené bylinky dle chuti (kdo chce, může přidat i kostku zeleninového bujonu, já se mu ale raději vyhýbám).
-
Přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu a ihned stáhneme z plotýnky, zabalíme do peřiny a necháme 20 minut dojít.
-
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme, pokrájíme na čtvrtměsíčky a orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme žampiony, kmín a houbové koření, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
-
Do hotové žampionové směsi vmícháme připravenou pohanku, podle potřeby dochutíme a můžeme servírovat.
Poznámka od kuchařky
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.