
Suroviny
3 porce
- 250 g čerstvých žampionů
- 250 g brambor
- 120 g anglické slaniny (nebo moravské…)
- cibule
- máslo nebo olej
- 2 stroužky česneku
- muškátový květ
- sůl
- pepř mletý
- vývar dle potřeby
- Dále dle chuti:
- smetana ke šlehání nebo zakysaná
- krutony
Postup přípravy receptu
-
Slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a necháme nasucho osmažit dozlatova v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Po osmažení slaninu bez vysmaženého tuku vyndáme, do výpeku nasypeme pokrájenou cibuli a osmažíme dosklovata. Pokud je výpeku málo, můžeme přidat kousek másla nebo trošku oleje.
-
K osmažené cibuli přidáme pokrájené žampiony, nasekaný česnek, muškátový květ dle chuti a smažíme do jejich povadnutí. Poté přisypeme pokrájené oloupané brambory, přilijeme zhruba půl litru vývaru, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor.
-
Ponorným mixérem polévku rozmixujeme v hladký krém, který naředíme do požadované hustoty vývarem, zjemnit ji můžeme decilitrem smetany nebo ji můžeme až na talíři, doplnit kopečkem zakysané smetany pokojové teploty.
-
Polévku ještě můžeme dle chuti osolit nebo opepřit. Na talíři ji doplníme osmaženou slaninkou, kterou jsme si na začátku osmažili a kdo má rád v polévce krutonky, přidá jich pár také.









