Zamilovaný medovník

106
- reklama -

Suroviny

Těsto:
45 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
3 vrchovaté lžíce medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa
Krém:
1 kondenzované zkaramelizované mléko 397 g – salko (plechovku vaříme den předem 1 a čtvrt hodiny v papiňáku)
7 dkg umletých vlašských ořechů
20 dkg másla
Sirup:
4,5 lžíce cukru krystal
1,5 dl převařené vody
75 ml rumu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Do mísy vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na 1/2 hodiny. Těsto rozdělíme na 5 kousků. Těsto máme pořád zabalené, aby neoschlo. Na pečícím papíře vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku, kterou použijeme na ozdobení. Vykrojené kolo i s papírem přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 4 minuty. Upečené kolo necháme vystydnout na papíře. Takto upečeme i zbylá kola.


    Zobrazit celý recept

  2. Krém: Vše utřeme dohromady a dáme do lednice na chvilku ztuhnout.

  3. Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, potřeme ji zespodu sirupem a po přiložení i svrchu. Takhle dáme na sebe všech 5 placek. Krémem namažeme i vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg upečené placky a posypeme strany a vršek medovníku. Necháme uležet 24 hodin.

Poznámka od kuchařky

je to sice náročnější recept, ale výsledek stojí fakt za to 🙂