Suroviny
- Těsto:
- 45 dkg hladké mouky
- 18 dkg moučkového cukru
- 18 dkg másla
- 1 vejce
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 3 vrchovaté lžíce medu
- 4 lžíce smetany
- 1 lžička kakaa
- Krém:
- 1 kondenzované zkaramelizované mléko 397 g – salko (plechovku vaříme den předem 1 a čtvrt hodiny v papiňáku)
- 7 dkg umletých vlašských ořechů
- 20 dkg másla
- Sirup:
- 4,5 lžíce cukru krystal
- 1,5 dl převařené vody
- 75 ml rumu
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Do mísy vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na 1/2 hodiny. Těsto rozdělíme na 5 kousků. Těsto máme pořád zabalené, aby neoschlo. Na pečícím papíře vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku, kterou použijeme na ozdobení. Vykrojené kolo i s papírem přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 4 minuty. Upečené kolo necháme vystydnout na papíře. Takto upečeme i zbylá kola.
-
Krém: Vše utřeme dohromady a dáme do lednice na chvilku ztuhnout.
-
Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, potřeme ji zespodu sirupem a po přiložení i svrchu. Takhle dáme na sebe všech 5 placek. Krémem namažeme i vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg upečené placky a posypeme strany a vršek medovníku. Necháme uležet 24 hodin.
Poznámka od kuchařky
je to sice náročnější recept, ale výsledek stojí fakt za to 🙂