
- reklama -
Suroviny
4 porce
- Lívance:
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 200 ml 31% smetany
- 2 vejce
- 40g cukru krupice
- špetka soli
- mléko dle potřeby
- rozpuštěné máslo
- Rozvar:
- 500 g švestek bez pecek
- Rum
- 4 lžíce švestkových povidel
- voda na podlití
- skořice mletá
- citronová kůra
- mletý badyán
- 1 vanilkový cukr
- cukr krupice – dle chuti
- Na ozdobení např. ušlehanou smetanu nebo smetánek
Postup přípravy receptu
-
Rozvar:
Cukr rozpustíme na karamel, přidáme švestky, podlijeme trochou rumu, přidáme trochu vody a švestková povidla. Přidáme rovněž koření – skořici, badyán, kůru a cukry.
-
Dusíme do změknutí švestek – švestky lehce rozvaříme, ne však úplně. (měly by zůstat celé)
-
Lívance:
Smícháme sypké suroviny zvlášť, přidáme postupně smetanu a vejce a dle potřeby přiléváme mléko, aby nám vzniklo hustší těstíčko.
-
Smažíme klasické lívance. Ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem.
Na talíř položíme lívanečky a polijeme rozvarem a případně dozdobíme smetanou.
Poznámka od kuchařky
Převzato z pořadu „Kluci v akci“, mírně upraveno 🙂
Kuchařka: Montanka