Zámecké lívanečky se švestkovým rozvarem

69
- reklama -

Suroviny
4 porce

Lívance:
300 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
200 ml 31% smetany
2 vejce
40g cukru krupice
špetka soli
mléko dle potřeby
rozpuštěné máslo
Rozvar:
500 g švestek bez pecek
Rum
4 lžíce švestkových povidel
voda na podlití
skořice mletá
citronová kůra
mletý badyán
1 vanilkový cukr
cukr krupice – dle chuti
Na ozdobení např. ušlehanou smetanu nebo smetánek

Postup přípravy receptu

  1. Rozvar:

    Cukr rozpustíme na karamel, přidáme švestky, podlijeme trochou rumu, přidáme trochu vody a švestková povidla. Přidáme rovněž koření – skořici, badyán, kůru a cukry.

  2. Dusíme do změknutí švestek – švestky lehce rozvaříme, ne však úplně. (měly by zůstat celé)

  3. Lívance:

    Smícháme sypké suroviny zvlášť, přidáme postupně smetanu a vejce a dle potřeby přiléváme mléko, aby nám vzniklo hustší těstíčko.

  4. Smažíme klasické lívance. Ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem.

    Na talíř položíme lívanečky a polijeme rozvarem a případně dozdobíme smetanou.

Poznámka od kuchařky

Převzato z pořadu „Kluci v akci“, mírně upraveno 🙂