
Suroviny
4 porce
- 1 kg syrových brambor
- 100 g anglické slaniny
- 2 PL olivového oleje
- 2 cibule
- 3 stroužků česneku
- 2 zakysané smetany
- sůl
- pepř
- máslo na vymazání
- 1 PL olivového oleje na pokapání povrchu
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji si opečeme anglickou slaninu, přidáme na 1/2 měsíčky nakrájenou cibuli a opékáme dozlatova. V míse si smícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme (já to dělám na V-krouhači) na 2-3 mm silné plátky. Zapékací nádobu si vymažeme máslem.
-
Na dno dáme 1. vrstvu brambor, osolíme opepříme a posypeme 1/2 množství opečené cibule se slaninou. Na to nandáme 1/2 množství zakysané smetany s česnekem.
-
Dáme 2. vrstvu brambor a na ni sůl, pepř, druhou 1/2 cibule se slaninou a druhou 1/2 smetany s česnekem. Končíme vrstvou brambor, osolíme opepříme a pokapeme olivovým olejem.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 1,5 hodiny přiklopené a pak ještě cca 20 minut odklopené.
-
Pokud nemáme zapékací nádobu s poklicí použijeme alobal. Podáváme k pečenému nebo grilovanému masu nebo jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem viděla před pár lety v Mňam Prima vařečce, kde ho dělal herec Ota Jirák.
Dělám vždy z dvojité dávky, protože manžel chodí kolem hrnce celé odpoledne a postupně ujídá. Na druhý den většinou nezbyde nic.