Zámecké brambory od Oty Jiráka

408
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg syrových brambor
100 g anglické slaniny
2 PL olivového oleje
2 cibule
3 stroužků česneku
2 zakysané smetany
sůl
pepř
máslo na vymazání
1 PL olivového oleje na pokapání povrchu

Postup přípravy receptu

  1. Na olivovém oleji si opečeme anglickou slaninu, přidáme na 1/2 měsíčky nakrájenou cibuli a opékáme dozlatova. V míse si smícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem.

  2. Brambory oloupeme a nakrájíme (já to dělám na V-krouhači) na 2-3 mm silné plátky. Zapékací nádobu si vymažeme máslem.

  3. Na dno dáme 1. vrstvu brambor, osolíme opepříme a posypeme 1/2 množství opečené cibule se slaninou. Na to nandáme 1/2 množství zakysané smetany s česnekem.

  4. Dáme 2. vrstvu brambor a na ni sůl, pepř, druhou 1/2 cibule se slaninou a druhou 1/2 smetany s česnekem. Končíme vrstvou brambor, osolíme opepříme a pokapeme olivovým olejem.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 1,5 hodiny přiklopené a pak ještě cca 20 minut odklopené.

  6. Pokud nemáme zapékací nádobu s poklicí použijeme alobal. Podáváme k pečenému nebo grilovanému masu nebo jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem viděla před pár lety v Mňam Prima vařečce, kde ho dělal herec Ota Jirák.

Dělám vždy z dvojité dávky, protože manžel chodí kolem hrnce celé odpoledne a postupně ujídá. Na druhý den většinou nezbyde nic.