Suroviny
- horčičná mouka (Adveni Medical)
- voda
- ocet (používám vinný, ale může být jakýkoli)
- olej
- sůl
- cukr
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Hořčičnou mouku zalijeme vlažnou vodou, přidáme kapku oleje, ocet, sůl, cukr a pepř dle chuti a vše důkladně promícháme.
-
Připravenou zálivku nalijeme na libovolný zeleninový salát, promícháme a necháme v chladu chvíli odstát.
-
Množství jednotlivých surovin neuvádím, řídíme se vlastní chutí a tím, kolik potřebujeme zálivky. Hořčičná mouka se nerozpustí, zůstane v zálivce jako krupička, ale to určitě nevadí. Pozor, je dost pikantní, takže s dávkováním začněte na menším množství a postupně přidávejte, až docílíte požadované chuti.
Poznámka od kuchařky
Hořčičná mouka je novinkou na českém trhu. Vyrábí ji firma Adveni Medical. Získává se semletím hořčičných výlisků, které vzniknou při výrobě hořčičného oleje. Jde tedy o odtučněnou surovinu, která navíc, jako každý koncentrát, má pořádné grády a dle toho je třeba s ní nakládat. Citlivě, střídmě. Již malé množství dokáže vytvořit silnou, výraznou chuť.
Hořčičná mouka výborně poslouží jako základ masitých pokrmů, marinád, dresinků a salátových zálivek nebo k výrobě samotné domácí hořčice, a to bez konzervantů a barviv. Tady se představivosti a tvůrčímu duchu meze nekladou a v kombinaci se zeleným pepřem, nebo třeba křenem, či medem můžete vytvořit svou vlastní speciální domácí hořčici.
Mouku jsem objednala na eshopu bezlepkova.com: http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-p… Čtvrtkilový sáček se zdá být téměř bezedný, protože mouky stačí použít opravdu jen trošičku.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.